Jak dlouho by měl být můj ETF investiční horizont?
Když se rozhodnu investovat do ETF, vždycky mě napadne, jak dlouho vlastně bych měl plánovat, že ty peníze nechám „ležet“ v těchto fondech. Je to něco, co mě trápí, protože slyším od různých lidí různé názory. Někteří říkají, že je nejlepší mít dlouhodobý investiční horizont, klidně i 10 nebo 20 let, zatímco jiní tvrdí, že pokud mám v plánu nějaké větší výdaje za pár let, tak bych měl uvažovat o kratším období. A co když chci třeba investovat do ETF na základě aktuálních trendů na trhu? Jak to ovlivňuje mé rozhodování? Je lepší mít pevně daný časový rámec, nebo bych měl být flexibilní? Co všechno bych měl brát v úvahu při plánování investičního horizontu pro ETF? Jak se vlastně určuje, co je krátkodobá versus dlouhodobá investice? Všichni víme, že trhy mohou být volatilní a nikdo nechce přijít o peníze. Zajímalo by mě také, jaké faktory by měly hrát roli při rozhodování o tom, jak dlouho držet ETF – například moje věkové rozmezí, finanční cíle nebo aktuální ekonomická situace. A co si myslíte o strategii "buy and hold"? To se přece hodí spíš na delší časové období. Jakou roli hraje čas v investicích do ETF a co vlastně znamená mít správný investiční horizont? Měli byste se zaměřit na konkrétní sektory nebo regiony a jak to souvisí s délkou mé investice? Jaký je váš názor na vyváženost mezi rizikem a návratností v kontextu dlouhodobého versus krátkodobého investování do ETF? Kdy je tedy ten správný čas na prodej nebo reinvestici zisků? Odpovědi na tyto otázky by mi moc pomohly udělat jasnější představu o tom, jakým směrem se vydat.