Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší tematické ETF pro dlouhodobé investice?

Jaké jsou nejlepší tematické ETF pro dlouhodobé investice?

Zajímá mě, jaké jsou vlastně nejlepší tematické ETF, které by se daly považovat za vhodné pro dlouhodobé investice. Je mi jasné, že trh je teď plný různých možností a určitě existují ETF zaměřené na trendy jako zelená energie, technologie, zdravotní péče nebo dokonce i na umělou inteligenci. Zkoumal jsem pár různých možností, ale byl bych rád za nějaké doporučení od vás, co už máte s těmito investicemi nějaké zkušenosti. Jaké konkrétní fondy byste doporučili, případně jaké máte osobní tipy na to, co sledovat? Zajímalo by mě také, jestli se vyplatí soustředit na nějakou konkrétní oblast nebo se raději rozložit do více sektorů. Jaké máte názory na výkonnost těchto ETF v dlouhodobém horizontu? Dáte mi vědět, co si o tom myslíte? Díky moc!

122 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Simona Coufalová
Simona Coufalová

Tematický ETF jsou fakt zajímavá volba pro dlouhodobé investice. Z mýho pohledu bys měl kouknout na pár konkrétních oblastí, co mají potenciál do budoucna. Například ETF zaměřený na zelenou energii jako iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) nebo Invesco Solar ETF (TAN) by mohly být fajn, protože trend směřuje k obnovitelným zdrojům. Pak jsou tu technologie, třeba ARK Innovation ETF (ARKK), který investuje do firem v oblasti AI, biotechnologií a dalších inovací. Zdravotní péče taky stojí za to, Vanguard Health Care ETF (VHT) je stabilní volba a má dobrý výhled.

Co se týká diversifikace, je to lepší než se soustředit jen na jeden sektor. Můžeš mít portfólio s více ETF např. zaměřený na technologie, zelenou energii a zdravotní péči dohromady. Tak získáš širší pokrytí a vyrovnáš si riziko. Dlouhodobě jsem viděl, že tyto tematické fondy mají často dobrý výkon, ale samozřejmě je to vždycky o pečlivým výběru a sledování trhu.

150 slov
1.5 minut čtení
22. 6. 2024
Oldřich Král
Oldřich Král

Jo, tematický ETF jsou fajn, pokud chceš investovat do budoucnosti. Zelená energie je teď hodně in, třeba fundy jako iShares Global Clean Energy nebo Invesco Solar ETF. Technologie a umělá inteligence jsou taky super, doporučil bych ARK Innovation ETF nebo Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF. Zdravotní péče má stabilní výnosy, takže třeba iShares Nasdaq Biotechnology nebo Vanguard Health Care ETF taky stojí za to.

Co se týká diversifikace, myslím, že je lepší mít víc sektorů, protože trh může být dost volatilní. Pokud se zaměříš jen na jednu oblast a ta pak spadne, můžeš mít problém. Dlouhodobě by tyhle fondy měly mít slušný výnos, ale je dobrý sledovat trendy a přizpůsobovat se. Vždycky si udělej vlastní průzkum a nezapomeň na rizika.

122 slov
1.2 minut čtení
10. 3. 2024
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk