Charts.cz/Fórum/Jak si mám vybrat ETF podle toho, jaké sektory mě zajímají?

Jak si mám vybrat ETF podle toho, jaké sektory mě zajímají?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně výběru ETF. Zajímám se o investice a chtěl bych se zaměřit na konkrétní sektory, které mě opravdu baví, ale nevím, jak na to. Mám nějaké sektory, které mě fascinují, jako technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje energie, ale těch ETF je tolik a já nemám tušení, jak si správně vybrat. Jakým způsobem bych měl postupovat? Je lepší se podívat na historické výkony těchto ETF nebo spíš na jejich budoucí potenciál? A co třeba poplatky? Jak velký vliv mají na celkový výnos? Vím, že je důležité diversifikovat, ale jak zjistím, jestli je konkrétní ETF dobře rozložené a neinvestuje jen do pár velkých firem? Měli byste nějaké tipy nebo doporučení, co sledovat při výběru ETF podle sektorů? Děkuji!

121 slov
1.2 minut čtení
27. 1. 2023
Marcela Horálková
Marcela Horálková

Při výběru ETF podle sektorů je dobré začít tím, co tě nejvíc zajímá. Zjisti si, jaké ETF existují pro technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje. Prozkoumej jejich složení, jestli investují do hodně různých firem nebo jen do pár velkých. Můžeš se podívat na stránky jako Morningstar nebo Yahoo Finance, kde najdeš detaily jako sektory a váhu jednotlivých akcií v ETF.

Historické výkony jsou fajn pro představu, ale nezapomínej na budoucí potenciál - sleduj trendy v těch odvětvích a co se děje na trhu. Poplatky jsou taky důležitý faktor; i malý rozdíl může časem hodně zamávat s tvým ziskem. Zkus hledat ETF s nízkými náklady na správu, ideálně pod 0,5%. A diversifikace? To je klíčový - vyhni se ETF, kde je víc než 30% v jedné firmě.

Na závěr, pokud můžeš, podívej se na recenze nebo doporučení od lidí, co už to dělají delší dobu. Hodně štěstí!

144 slov
1.4 minut čtení
29. 2. 2024
Matěj Horák
Matěj Horák

Při výběru ETF podle sektorů se zaměř na několik věcí. Nejprve si zjisti, jaké ETF vůbec existují v sektorech, co tě zajímají. Pak koukni na jejich historické výkony, ale nezapomeň, že minulost není zárukou budoucnosti. Důležité jsou i poplatky – čím nižší, tím lepší pro tvůj dlouhodobý výnos. Ověř si, jak je ETF diverzifikované. Mělo by mít víc než pár velkých firem, aby ses vyhnul riziku. Zkus najít informace o tom, do jakých akcií to ETF investuje a jestli to odpovídá tvému pohledu na budoucnost daného sektoru. Nakonec se podívej na objem obchodování a likviditu ETF – to ti může hodně napovědět o jeho popularitě a kvalitě. Hodně štěstí!

109 slov
1.1 minut čtení
23. 8. 2023
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková