Jak se daní Bitcoin v ČR?
Zajímalo by mě, jak to vlastně je s daněním Bitcoinu a dalších kryptoměn v České republice. Četl jsem, že se to může lišit podle toho, jestli člověk drží Bitcoin dlouhodobě nebo ho obchoduje častěji. Mám pocit, že pokud prodám Bitcoin s nějakým ziskem, tak bych měl z toho platit daň, ale jak to vlastně funguje, když třeba držím Bitcoin roky a pak ho prodám? Co když jsem dostal Bitcoin jako dárek nebo odměnu za něco? Musím to taky danit? Je to vůbec možné, aby se na mě vztahovaly nějaké výjimky nebo úlevy? Vím, že se má vést evidence o všech transakcích, ale jak podrobně to má být? Měl bych si uchovávat doklady o nákupech a prodejích? A co když jsem na začátku udělal nějaké chyby a nemám všechno správně zdokumentované? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při danění kryptoměn? Bude mi hrozit nějaká pokuta nebo jiné postihy, pokud něco nezvládnu správně vyplnit? Také by mě zajímalo, jestli je nutné mít nějakého daňového poradce nebo stačí se orientovat v dostupných informacích. Díky za jakékoli rady a zkušenosti!