Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jak si ETF vede?

Jak zjistit, jak si ETF vede?

Zajímalo by mě, co vlastně všechno bych měl sledovat, abych měl přehled o výkonnosti svých ETF. Je tu tolik různých faktorů, že nevím, kde začít. Mám se soustředit na cenu ETF? Nebo raději na jeho výkonnost v posledních měsících či letech? A co třeba náklady na správu? Jak moc je důležitý poměr nákladovosti? Je dobré srovnávat moje ETF s nějakými benchmarky nebo indexy? Jaká data bych měl brát v potaz při analýze? A co trendové záznamy a grafy, má to význam to sledovat, nebo je lepší se zaměřit na dlouhodobější investice bez ohledu na krátkodobé fluktuace? Zajímalo by mě také, jestli existuje nějaký indikátor, který jasně ukazuje, jestli ETF roste nebo klesá ve srovnání s trhem. Měl bych také koukat na objem obchodování? A co říkáte na zprávy a události okolo ETF, sledujete je? Myslím, že by mi pomohlo mít jasnější představu o tom, jak si ETF vede a co všechno ovlivňuje jeho výkon. Jaké jsou vaše tipy a zkušenosti v této oblasti?

163 slov
1.6 minut čtení
27. 6. 2021
Rudolf Vítek
Rudolf Vítek

Jasně, ETF může být docela složitý, ale tady je pár tipů, co sledovat. Základní věc je cena ETF, ale to není všechno. Měl bys koukat na jeho výkonnost za delší období - třeba 1, 3 a 5 let. Důležité jsou i náklady na správu, známé jako TER (Total Expense Ratio). Čím nižší, tím lepší. Porovnávat s benchmarkem je super nápad - ukáže ti, jestli ETF skutečně roste nebo je to jen náhoda.

Trendový graf je fajn na rychlý pohled, ale dlouhodobě se radši drž stabilnějších investic a neřeš krátkodobé fluktuace. Objem obchodování může naznačit zájem investorů o dané ETF - čím větší objem, tím lépe.

A nezapomeň sledovat zprávy a události kolem ETF nebo sektoru, ve kterém investuje – to může dost ovlivnit výkon. Takže shrnuto: sleduj cenu, výkonnost v čase, náklady, porovnávej s benchmarky a dej si pozor na zprávy. To ti dá lepší obrázek o tom, jak si tvoje ETF vede.

153 slov
1.5 minut čtení
29. 6. 2024
Jaroslava Malečková
Jaroslava Malečková

Když chceš zjistit, jak si ETF vede, tak se zaměř na pár klíčových věcí. Určitě bys měl sledovat cenu ETF a jeho změny v čase, ale důležitější je vlastně porovnat jeho výkonnost s nějakým benchmarkem nebo indexem. Takhle vidíš, jestli ETF roste nebo klesá ve srovnání s trhem.

Další věc je poměr nákladovosti, což ti ukáže, kolik tě stojí investice do toho ETF ročně. Čím nižší náklady, tím lépe. Sledování trendových záznamů a grafů může mít smysl, ale pokud jsi dlouhodobější investor, tak se na krátkodobé fluktuace moc nesoustřeď.

Objem obchodování je taky fajn vědět, protože to ukazuje likviditu ETF. A nezapomeň na zprávy a události okolo ETF – ty můžou dost ovlivnit cenu a výkonnost. Takže kombinuj všechny tyhle faktory a měl bys mít lepší přehled o tom, jak si tvé ETF vede.

134 slov
1.3 minut čtení
8. 1. 2024
Blanka Veselá
Blanka Veselá