Charts.cz/Fórum/Jakou kryptoměnu si mám koupit jako začátečník?

Jakou kryptoměnu si mám koupit jako začátečník?

Koukám na kryptoměny už nějakou dobu a říkám si, že bych do toho chtěl konečně skočit. Ale co si vybrat? Je tolik různých mincí a tokenů, že se mi z toho točí hlava. Vím, že Bitcoin je taková ta klasika, ale zase slyšel jsem, že jsou i jiné alternativy, které by mohly být lepší pro začátečníka. Třeba Ethereum nebo nějaké stablecoiny? A co DeFi projekty, ty asi nejsou úplně pro mě, když s tím začínám. Jak vlastně fungují decentralizované finance? Myslíte, že by měl člověk začít s něčím menším a riskantnějším, nebo radši jít do něčeho stabilnějšího? A zajímalo by mě taky, jaké jsou poplatky spojené s nákupem kryptoměn. Je to složité? Jaký je nejlepší způsob, jak nakoupit kryptoměny? Mám se registrovat na nějaké burze, nebo radši použít nějakou aplikaci? Pokud ano, kterou byste doporučili? Chtěl bych taky vědět, kolik bych měl do toho investovat jako začátečník. Je rozumné začít třeba s pár stovkami korun a pak postupně přidávat? A co bezpečnost – jak zabezpečit své investice před hackery a podvody? Hrozně moc otázek a nevím, kde začít. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, co vám pomohlo při prvním nákupu kryptoměn a jak jste se rozhodovali, kterou si pořídit. Děkuji za jakékoli rady!

202 slov
2 minut čtení
27. 1. 2023
Vladimíra Kubíčková
Vladimíra Kubíčková

Když se do toho chceš pustit, tak jako začátečník bych určitě doporučil začít s Bitcoinem nebo Ethereem. Bitcoin je taková jistota, má nejvyšší záznam a lidé mu docela věří. Ethereum je zase super, protože umožňuje spoustu dalších projektů, chytré kontrakty a tak. Co se týče stablecoinů, ty jsou fajn na uchování hodnoty, ale nečekej, že s nimi zbohatneš.

DeFi je trochu složitější, jak říkáš. Taky bych do toho nešel hned. Nejdřív si zkus základní věci, a pak, až se trochu rozkoukáš, můžeš překročit k těm pokročilejším projektům. Poplatky na burzách se liší, některé burzy mají vysoké poplatky a jiné nižší, takže se to vyplatí prozkoumat. Doporučuji registraci na známější burze, třeba Binance nebo Coinbase – obě jsou uživatelsky přívětivé a nabízí dost informací.

S investicemi začni malinko, klidně pár stovek korun je super start. Nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. A bezpečnost? To je důležité – používej dvoufaktorovou autentizaci a pokud můžeš, drž svoje kryptoměny na hardwarové peněžence, je to mnohem bezpečnější než na burze.

Hlavně se neboj zeptat lidí kolem a učit se za pochodu – hodně ti to pomůže. Buď opatrný na podvody a pamatuj si: v kryptu není nic jistého.

194 slov
1.9 minut čtení
10. 1. 2025
Irena Jonášová
Irena Jonášová

Začít s kryptoměnami je fakt vzrušující, ale jo, může být to dost matoucí. Bitcoin je jasná volba, ale Ethereum je taky super, hlavně pokud tě zajímají chytré kontrakty a DeFi. Když začínáš, možná se vyhni těm hodně rizikovým altcoinům, co se pořád mění. Stablecoiny jako USDT nebo USDC jsou fajn jako útočiště, když chceš chránit hodnotu.

Poplatky se liší podle burzy. Já doporučuji začít na nějaké známé, třeba Binance nebo Coinbase. Ty mají celkem jednoduchý rozhraní a hodně informací pro nováčky. A s investováním začni klidně s pár stovkami, i tak se dá hezky naučit.

Co se týče bezpečnosti, používej dvoufázové ověření a neskladuj všechny kryptoměny na burze. Můžeš si pořídit hardwarovou peněženku pro větší částku. Zkušenosti jiných jsou různý, ale většina ti poradí jít pomalu a dělat si vlastní výzkum. Jo a sleduj trh a učení se! Je to marathon, ne sprint.

143 slov
1.4 minut čtení
21. 6. 2022
Marie Skálová
Marie Skálová