Charts.cz/Fórum/Jak mám zjistit, kolik je riziko investování do dluhopisů?

Jak mám zjistit, kolik je riziko investování do dluhopisů?

Přemýšlím o investování do dluhopisů, ale nejsem si jistý, jak zjistit, jaké riziko s tím souvisí. Slyšel jsem, že některé dluhopisy jsou považovány za bezpečnější než jiné, ale jak to vlastně funguje? Co všechno ovlivňuje riziko investice do dluhopisů? Je pravda, že pokud kupuji státní dluhopisy, je to méně riskantní než firemní dluhopisy? A co když se jedná o rozvojové země, znamená to, že tam je větší šance na ztrátu? Jak mohu porovnat různé typy dluhopisů a jejich rizika? Je třeba brát v úvahu úrokové sazby nebo ekonomickou situaci dané země? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké nástroje nebo metody, jak si riziko vypočítat nebo odhadnout předtím, než peníze investuji. Jak je to s ratingovými agenturami a jejich hodnocením? Pomohlo by mi to v rozhodování? Rád bych věděl, co všechno bych měl vzít v úvahu a jak se lépe orientovat ve světě dluhopisů. Díky za jakoukoli radu!

148 slov
1.5 minut čtení
11. 5. 2023
Daniel Štěpánek
Daniel Štěpánek

Pokud uvažuješ o investování do dluhopisů, je dobrý nápad si nejdřív ujasnit, co riziko vlastně obnáší. Obecně platí, že státní dluhopisy jsou považovány za bezpečnější než firemní, protože stát má větší možnosti splatit dluhy. Ale záleží na konkrétní zemi. Například dluhopisy rozvojových zemí můžou být riskantnější, protože tam může být větší možnost defaultu nebo ekonomických problémů.

Riziko se dá posuzovat podle různých faktorů – jako jsou úrokové sazby, inflace a celková ekonomická situace. Pokud třeba úrokové sazby rostou, cena dluhopisů klesá a můžeš na tom prodělat. Takže je dobrý sledovat i makroekonomické ukazatele.

Co se týče ratingových agentur, ty dělají hodnocení kreditního rizika a pomáhají ti určit, jak je daný dluhopis bezpečný. Čím vyšší rating, tím menší riziko, ale taky nižší výnosy. Takže pokud najdeš dluhopis s dobrým ratingem a pěkným výnosem, to může být zajímavá volba.

Existují i různé online nástroje a kalkulačky na hodnocení rizika nebo porovnání různých dluhopisů. Když to všechno dáš dohromady a uděláš si vlastní průzkum, budeš mít lepší představu o tom, co tě čeká.

167 slov
1.7 minut čtení
20. 10. 2023
Irena Jirková
Irena Jirková

Investování do dluhopisů fakt vyžaduje zamyslet se nad pár důležitými věcmi. Obecně platí, že státní dluhopisy jsou považovány za bezpečnější než firemní, protože za nimi stojí vláda, která má větší šanci splatit svůj dluh. Ale pozor, i státní dluhopisy z rozvojových zemí můžou být dost riskantní kvůli politické nebo ekonomické nestabilitě.

Riziko dluhopisů ovlivňuje spousta faktorů - úrokové sazby, rating emitenta a celková ekonomická situace. Když úrokové sazby rostou, cena dluhopisů klesá, takže to je něco, co si musíš pohlídat. Ratingovky jako Moody's nebo S&P ti dají nějaký obrázek o tom, jak je dluhopis bezpečný – čím vyšší rating, tím menší riziko.

Další věc je diverzifikace. Když investuješ do různých typů dluhopisů (státní, korporátní, rozvojové), můžeš si snížit celkové riziko. Nástroje na odhad rizika jsou různé online kalkulačky a analýzy, ale vždycky je dobrý udělat si vlastní průzkum a zjistit, co tě zajímá. Je to hodně o tom mít přehled a být opatrný.

153 slov
1.5 minut čtení
17. 4. 2024
Lenka Holušová
Lenka Holušová