Charts.cz/Fórum/Je realitní crowdfunding bezpečný způsob, jak vydělávat pasivní příjem?

Je realitní crowdfunding bezpečný způsob, jak vydělávat pasivní příjem?

Nedávno jsem narazil na koncept realitního crowdfundingu a musím říct, že mě to zaujalo. Přemýšlím o tom, jak by to mohlo fungovat jako způsob, jak získat pasivní příjem. Ale tady je ta otázka: Je to vůbec bezpečné? V dnešní době, kdy je tolik různých investičních možností, se mi realitní crowdfunding zdá jako zajímavá alternativa k tradičním investicím do nemovitostí. Zatímco dříve bylo nutné mít opravdu vysoký kapitál, abych mohl investovat do nemovitostí a získat nějaký ten příjem z pronájmu, teď se to zdá být mnohem dostupnější. Lidi říkají, že můžu začít s malými částkami a postupně budovat portfolio. Ale co když se něco pokazí? Jaké jsou rizika spojená s tímto způsobem investování? Mám obavy z toho, že bych mohl přijít o peníze, nebo že by projekt, do kterého bych investoval, nevyšel tak, jak je slíbeno. Jak je to s výnosy? Očekává se od crowdfundingu stejný výnos jako u klasických nemovitostí? A co likvidita? Jak rychle bych mohl své investice prodat, pokud bych potřeboval peníze zpět? Vím, že každý typ investice nese svá rizika, ale jak se tyto rizika vyrovnávají s potenciálními výnosy v případě realitního crowdfundingu? Může mi někdo přiblížit své zkušenosti nebo názory na to, jestli se jedná o rozumnou volbu pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své investice a dosáhnout pasivního příjmu? Jaké platformy byste doporučili? Jaké máte zkušenosti s konkrétními projekty? Každý názor či zkušenost bude pro mě užitečná.

231 slov
2.3 minut čtení
3. 2. 2025
Monika Kočová
Monika Kočová

Realitní crowdfunding je určitě zajímavá možnost, jak investovat do nemovitostí s menším kapitálem. Ale jako u všeho, i tady jsou rizika. Záleží hodně na platformě, kterou si vybereš. Některé nabízejí přehlednější informace o projektech a jejich výnosech, jiné ne. Takže to chce udělat pořádný průzkum.

Rizika zahrnují možné zpoždění výstavby, nedostatečné naplnění projektu nebo dokonce bankrot developera. Je dobré se podívat na historické výnosy a jak se platforma chovala v krizi. Vydělat můžeš, ale výnosy nemusí být tak vysoké jako u klasických nemovitostí.

Pokud jde o likviditu, většinou jsou investice na dlouhou dobu a prodat je zpět může být složité, pokud to platforma neumožňuje. Můžeš to mít zamčené na roky.

Z vlastní zkušenosti bych doporučil platformy s dobrými recenzemi a transparentností. Říká se, že Crowdestate nebo Fundlift mají solidní projekty, ale zase – pořádně si to ověř. Každopádně, diversifikace je klíčová. Nesázej vše na jeden projekt.

145 slov
1.5 minut čtení
24. 8. 2024
Bohumil Černý
Bohumil Černý

Realitní crowdfunding má svoje pro a proti. Na jednu stranu, jak říkáš, je to super možnost, jak investovat do nemovitostí s malým kapitálem. Můžeš začít třeba s pár stovkami a máš šanci na nějaký pasivní příjem. Ale musím říct, že rizika tu určitě jsou. Projekty se můžou zpožďovat nebo vůbec nevyjít, což ti může přinést ztrátu peněz.

Co se týče výnosů, tak se obvykle očekávají vyšší než u klasických investic, ale všechno záleží na konkrétním projektu. Někdy slibují až 10% ročně, ale to je plus minus vždycky risk. Likvidita je taky problém – většinou se těžko dostaneš k penězům zpět, když potřebuješ. Obvykle se investice drží několik let.

Osobně bych doporučil si důkladně prostudovat platformy jako je Fundrise nebo RealtyMogul. Některé projekty mají lepší hodnocení a historie než jiné. Nezapomeň si přečíst recenze a projevy investorů. Zkrátka, pokud to chceš zkusit, rozlož si riziko a neinvestuj všechno najednou. Je to zajímavá alternativa, ale buď opatrný.

153 slov
1.5 minut čtení
31. 7. 2024
Soňa Pokorná
Soňa Pokorná