Koupit nemovitost na hypo nebo investovat do akcií?
Přemýšlím o své budoucnosti a co s penězi, které mám našetřené. Zajímá mě, co je vlastně lepší – jestli koupit nemovitost na hypotéku nebo raději investovat do akcií. Každá možnost má své výhody a nevýhody, ale já jsem teď fakt v rozpacích. Nemovitosti se mi líbí, protože to je něco hmatatelného, co mohu mít a v budoucnu třeba i pronajímat. Na druhou stranu se bojím toho, že hypotéka je velký závazek a co když se něco stane – ztrátím práci nebo ceny nemovitostí půjdou dolů? A pak tady jsou akcie, které vypadají jako rychlejší cesta k zhodnocení peněz. Ale zase vím, že to může být dost riskantní a člověk musí mít víc přehled o trhu a různých firmách, do kterých chce investovat. Hlavně se mi honí hlavou otázky jako: Jak dlouho trvá vrátit se na investici u nemovitosti ve srovnání s akciemi? Odpovídá to vůbec mým cílům a časovému horizontu? A co je vlastně pasivní příjem – je lepší ho mít z nájmu nebo dividend z akcí? Co si myslíte vy? Co byste doporučili někomu, kdo teď stojí na rozcestí a neví, jakým směrem se vydat?