Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do realitních fondů bez velkých znalostí?

Jak začít investovat do realitních fondů bez velkých znalostí?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dá začít investovat do realitních fondů, když nemám žádné velké znalosti o investicích nebo financích. Slyšel jsem, že realitní fondy jsou skvělou příležitostí pro ty, co nechtějí přímo spravovat nemovitosti a mají chuť vytvořit si nějaký pasivní příjem. Ale kde vůbec začít? Je dobré se řídit nějakými konkrétními tipy nebo doporučeními? Vím, že existuje spousta různých fondů, ale jak poznat, který je ten pravý pro mě? Dají se najít nějaké zdroje informací nebo kurzy, které by mi pomohly, aniž bych musel být odborník na investování? A co třeba poplatky a výnosy – na co si dát pozor? Nechci udělat nějakou hloupou chybu už na začátku. Jak to vlastně funguje s těmi realitními fondy a je možné investovat i s menšími částkami? Každý říká, že diversifikace je důležitá, ale jak ji aplikovat v praxi při investování do realitních fondů? Chtěl bych se vyhnout zbytečným komplikacím a chtěl bych znát názory nebo zkušenosti ostatních, kteří už v této oblasti něco zkusili. Jaké jsou nejlepší strategie nebo přístupy pro někoho jako já, kdo s tímto tématem teprve začíná? Rád bych slyšel vaše názory!

186 slov
1.9 minut čtení
2. 5. 2023
Kateřina Černá
Kateřina Černá

Investování do realitních fondů je fajn způsob, jak se dostat do světa nemovitostí bez toho, abys musel kupovat a spravovat byt nebo dům. Takže začít můžeš třeba tím, že si najdeš nějaký dobrý realitní fond, který ti sedí. Zjisti si informace o jeho výkonnosti, poplatcích a investiční strategii. Hodně lidí doporučuje začít s fondy, které mají nižší vstupní částky, aby ses mohl rozkoukat.

Co se týče znalostí, není špatný nápad projít si nějaké online kurzy nebo webináře zaměřené na investice do realitních fondů. Existuje spousta informací na internetu – blogy, videa, ale i specializované stránky. A nezapomeň na recenze a zkušenosti ostatních investorů.

Diversifikace je důležitá – snaž se investovat do více fondů nebo různých typů nemovitostí, abys snížil riziko. Podívej se na to, jaké mají fondy portfolio – jestli investují do komerčních nemovitostí, bytových komplexů nebo jiných typů.

A ohledně poplatků – sleduj ty, co jsou spojené s vedením fondu a také ty za nákup a prodej podílů. Někdy to může snížit tvůj zisk. Takže když začneš pomalu a dáš si pozor na tyhle věci, neměl bys udělat moc velkých chyb. Hlavně buď trpělivý a uč se za pochodu.

187 slov
1.9 minut čtení
31. 1. 2025
Libor Štěpánek
Libor Štěpánek

Investování do realitních fondů je super způsob, jak získat pasivní příjem bez nutnosti správy nemovitostí. Když začínáš, tak si nejdřív udělej průzkum různých typů fondů – jsou REITs (real estate investment trusts), což jsou fondy obchodované na burze, nebo uzavřené fondy, které můžeš kupovat skrz banku či investiční platformy. Základem je pochopit, že každý fond má jiné poplatky a výnosy – sleduj nejen celkové náklady, ale i to, jaké nemovitosti fond vlastní.

Myslím, že je fajn začít s menšími částkami, třeba jestli máš možnost investovat přes platformy jako je Mintos nebo Fundlift, kde to jde i od pár stovek. Diversifikace je důležitá – doporučuji investovat do několika různých fondů, aby ses rozložil riziko.

Co se týče vzdělání, zkus najít online kurzy o investování do realitních fondů, nebo čti blogy a knihy. Je dobrý se podívat na recenze jednotlivých fondů a sledovat jejich historii výnosů. Hlavně se neboj ptát na fórech a v diskuzích, lidi ti rádi poradí.

157 slov
1.6 minut čtení
28. 1. 2025
Denisa Špačková
Denisa Špačková