Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít diversifikovat svoje investice, když trhy klesají?

Jak mohu začít diversifikovat svoje investice, když trhy klesají?

Jsem investiční nováček a poslední měsíce sleduji, jak trhy pořád padají. Říkal jsem si, že bych chtěl začít diversifikovat své investice, ale nevím, jak s tím vlastně začít. Co dělat, když akcie a kryptoměny klesají? Je vůbec rozumné investovat do něčeho v takové situaci? Mám se zaměřit spíš na stabilní aktiva, jako jsou nemovitosti nebo zlato? Slyšel jsem o nějakých ETF nebo indexových fondech, ale jak je to s jejich výkonností v době poklesu? A co další možnosti jako jsou alternativní investice, NFT nebo crowdfunding? Jakou část svého portfolia bych měl věnovat různým aktivům a co byste mi doporučili jako první krok? Děkuju za rady a tipy, potřebuju to nějak uchopit.

111 slov
1.1 minut čtení
30. 12. 2024
Kamila Zachová
Kamila Zachová

Diverzifikace je klíčová, ale když trhy padají, může to vypadat jako divoká jízda. Zkus se zaměřit na stabilní aktiva, jak jsi zmínil - zlato a nemovitosti jsou tradičně považovaný za bezpečný přístav. ETF a indexové fondy můžou být fajn volba, protože ti umožňují rozložit riziko napříč různými akciemi bez toho, abys musel vybírat jednotlivé akcie. Jo, v době poklesu může jejich výkonnost trpět, ale dlouhodobě se to může vyplatit.

Alternativní investice jako crowdfunding nebo NFT jsou zajímavý, ale nesou větší riziko, takže opatrně. Určitě si dej pár procent do různých aktiv a drž si vyvážený poměr – třeba 60% akcie, 20% zlato a 20% nemovitosti nebo něco jiného. První krok by mohl být udělat si plán a rozhodnout se, co chceš vlastně dosáhnout. A nezapomeň sledovat trh, i když teď klesá. Učení se je důležitý! Tak hodně štěstí!

137 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2025
Věra Dušková
Věra Dušková

Když trhy klesají, diversifikace je důležitá, ale je fakt, že to může být trochu riskantní. Nejprve bych zkusil investovat do stabilních aktiv, jako jsou nemovitosti nebo zlato, protože tyhle věci mají tendenci držet hodnotu. ETF a indexový fondy můžou být taky fajn volba – i když klesají, mají široké spektrum a časem se většinou vrátí. Co se týče alternativních investic, jako NFT nebo crowdfunding – tam bych byl opatrný, protože jsou dost volatilní. Rozděl si portfolio tak, aby sis dal třeba 50% do stabilních aktiv, 30% do akcií přes ETF a zbytek do alternativních investic. A hlavně – nesnaž se chytit dno trhů, to je těžký a můžeš ještě víc prodělat. Třeba se zamyslet nad tím, co ti bude vyhovovat a co je pro tebe bez rizika. Zkrátka – udělej si plán a jdi na to pomalu.

137 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2025
Jindřich Duchoň
Jindřich Duchoň