Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody investování do akcií oproti ETF?

Jaké jsou hlavní výhody investování do akcií oproti ETF?

Uvažoval jsem o investování a dostal jsem se k tématu akcií a ETF. Rozhoduji se, co by bylo pro mě lepší. Vím, že ETF jsou jako koše různých akcií, což zní zajímavě, protože to rozkládá riziko. Ale pak jsem slyšel, že investování přímo do jednotlivých akcií může přinést větší výnosy, pokud se člověk trefí do správných společností. Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní výhody investování do akcií oproti ETF? Myslíte si, že je větší potenciál pro zisk v jednotlivých akciích, nebo je bezpečnější držet ETF? A co třeba likvidita a poplatky? Dává smysl mít více energie a času na správu jednotlivých akcií, nebo raději zvolit pohodlnější cestu s ETF? Rád bych slyšel názory od těch, kteří mají zkušenosti s oběma možnostmi. Jaké máte zkušenosti s výkonností akcií ve srovnání s ETF? Je v tom nějaký zásadní rozdíl? Těším se na vaše názory a tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2025
Pavel Beneš
Pavel Beneš

No, investování do akcií má určitě pár výhod. Když si koupíš jednotlivé akcie, můžeš víc kontrolovat, co máš ve svém portfoliu. Pokud se trefíš do dobré firmy, tak můžeš mít fakt vysoké výnosy. U ETF ti ten potenciál zisku trochu klesá, protože je to průměr, takže i když se někde daří, jinde to zas táhne dolů.

Další věc je likvidita. Akcie se dají snadno prodat, ale ETF taky. Když jde o poplatky, tak u ETF většinou platíš nějaké poplatky za správu a to může být problém, pokud investuješ dlouhodobě. S individuálními akciemi jsi víc na sobě a můžeš se vyhnout těmto poplatkům.

Na druhou stranu, správa jednotlivých akcií zabere víc času a úsilí. Musíš sledovat zprávy, výsledky, trendy atd., což ne každý chce dělat. ETF jsou pohodlnější a rozkládají riziko. Takže všeobecně záleží na tom, jestli chceš investovat aktivně a nebo si spíš odpočinout a nechat to na ETF.

Co se týče výkonnosti, hodně záleží na trhu a tvých schopnostech analyzovat firmy. Občas akcie vyletí nahoru a občas spadnou dolů, takže je to riskantní. Ale pokud se o to zajímáš a máš čas, tak akcie můžou být super možnost. Jinak ETF by mohly být lepší pro klidnější investory.

195 slov
2 minut čtení
10. 1. 2025
Jitka Sládková
Jitka Sládková

Investování do jednotlivých akcií má určitě své výhody. Pokud se trefíš do správné firmy, můžeš mít obrovský zisk. Například znám lidi, co investovali do tech firem a zhodnotili peníze několikanásobně. Na druhou stranu, ETF jsou skvělý způsob, jak rozložit riziko. Když koupíš ETF, máš v tom hned víc firem a to snižuje šanci na velké ztráty.

Co se týče likvidity, obě možnosti mají své výhody. Akcie se většinou dají prodat rychle, ale při ETF je to taky snadný. Poplatky u ETF bývají nižší, protože se neplatí za každou transakci jako u akcií. Ale zas u jednotlivých akcií můžeš lépe kontrolovat náklady, pokud obchoduješ méně a chytře.

Myslím, že pokud nemáš čas nebo chuť sledovat trh každý den a analyzovat jednotlivé akcie, ETF by pro tebe mohly být lepší volba. Naopak, pokud se o investice zajímáš a chceš se učit, tak bys mohl zkusit i jednotlivé akcie. Každopádně je dobrý mít nějaký mix obojího.

152 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Kroupa
Zdeněk Kroupa