Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, zda má NFT hodnotu?

Jak zjistit, zda má NFT hodnotu?

Narazil jsem na svět NFT a docela mě to fascinovalo. Ale jak vlastně zjistit, jestli má ten který NFT nějakou hodnotu? Zajímalo by mě, co všechno bych měl vzít v úvahu, když se chci rozhodnout investovat do nějakého digitálního umění nebo jiných NFT. Líbí se mi některé kousky, ale jak poznám, že to není jen další bublina? Měl bych se dívat na historické ceny? Jak moc záleží na popularitě tvůrce? Je dobrý nápad sledovat různé platformy a jejich trhy? A co si myslíte o tom, že hodnota může kolísat v závislosti na trendech v kryptoměnách? Jak moc je důležitá komunita kolem daného NFT? Vím, že jsou některé projekty hodně hypeované, ale co když ten hype není dlouhodobý? Jak zjistit, jestli je projekt legitimní a zda má potenciál růst? Má někdo zkušenosti s tím, jak správně ocenit NFT nebo jak se orientovat v tomhle relativně novém a rychle se měnícím trhu?

150 slov
1.5 minut čtení
14. 5. 2023
Robert Průcha
Robert Průcha

Jo, NFT trh je fakt divokej a zjistit hodnotu nějakýho NFT může bejt tricky. První, co bych zkoumal, je historická cena – dej si pozor na to, jak se cena vyvíjela. Pak taky sleduj popularity tvůrce, protože známý jména většinou táhnou nahoru. Komunita kolem projektu je taky důležitá – silná komunita může přispět k udržení nebo zvýšení hodnoty.

Při investování se určitě koukej na platformy, kde se NFT prodávají a jaký maj objem prodejů. Trendy v kryptu ovlivňujou ceny NFT hodně, tak buď opatrnej. Pokud vidíš nějaký hype, zkus se zamyslet, jestli to má dlouhodobější potenciál nebo jestli to je jen dočasná móda.

A nezapomeň udělat due diligence ohledně projektu – zkontroluj jejich webovky, whitepaper a co říkaj lidi v komunitě. Vzhledem k tomu, že je to furt novinka, tak se dá čekat dost volatility. Snaž se najít rovnováhu mezi emocema a rozumem.

142 slov
1.4 minut čtení
18. 11. 2024
Vladimíra Machová
Vladimíra Machová

Hodnotu NFT poznáš podle pár věcí. Za prvé, zkoumej historické ceny a jak se s nimi obchodovalo. Když vidíš, že cena roste nebo je stabilní, je to dobrý signál. Popularita tvůrce je taky klíčová – známí umělci mají větší šanci na úspěch. Sledovat trendy a komunity okolo NFT je důležitý, protože hype může rychle zmizet. Na druhou stranu, pokud je kolem projektu silná komunita a fanoušci, tak to může znamenat, že má potenciál vydržet. Co se týče platforem, koukej na různé tržiště a jak se tam prodávají podobné kousky. A jo, kryptotrhy ovlivňují ceny NFT dost, takže si dej pozor na to, jak se hýbou. Nakonec si dej práci s ověřováním legitimity projektu – podívej se na jejich web, bílé knihy a co lidé říkají. Takže shrnutí: sledovat ceny, tvůrce, komunitu a být opatrný na hype.

136 slov
1.4 minut čtení
19. 9. 2023
Josef Suchý
Josef Suchý