Charts.cz/Fórum/Jak mohu rozdělit své investice, abych minimalizoval riziko?

Jak mohu rozdělit své investice, abych minimalizoval riziko?

Zdravím všechny, mám na vás otázku ohledně investování a správy financí. Poslední dobou se hodně zajímám o to, jak správně rozdělit své investice, aby byla co nejvíc bezpečná. Chtěl bych se vyhnout situacím, kdy by mi mohlo hrozit velké riziko ztrát, a proto jsem slyšel, že diversifikace je klíčová. Mám nějaké peníze v akciích a uvažuju o přidání kryptoměn a možná i nějakých nemovitostí. Ale jak vlastně určit, kolik procent z mého portfolia bych měl dát do každé kategorie? Jaké jsou nejlepší strategie pro rozdělení investic mezi různé aktiva, abych minimalizoval riziko? Je lepší mít více malých investic všude nebo se zaměřit na pár větších? Také by mě zajímalo, jestli je dobrý nápad investovat do NFT, nebo jestli raději zůstat u tradičnějších možností jako akcie a dluhopisy. Jak často bych měl přehodnocovat své portfolio? A ještě jedna věc, co třeba investice do fondů nebo ETF – jsou tyhle možnosti také bezpečné? Díky moc za vaše rady a zkušenosti!

158 slov
1.6 minut čtení
9. 5. 2023
Martin Pazdera
Martin Pazdera

Dobrý den, co se týče rozdělení investic, tak nejlepší je opravdu diversifikovat. Měj třeba 60 % v akciích, 30 % v dluhopisech a zbytek v alternativních aktivech jako nemovitosti nebo kryptoměny. Můžeš to přizpůsobit svému rizikovému profilu – pokud se nebojíš rizika, můžeš zkusit víc do krypta a NFT, ale pamatuj, že to je dost volatilní.

Malé investice různě rozložené můžou být fajn, protože to snižuje riziko. Ale zase pokud máš pár větších investic, tak ty mohou přinést vyšší výnosy. Každopádně bys měl pravidelně kontrolovat portfolio, třeba jednou za půl roku, aby ses ujistil, že to je pořád v souladu s tvými cíli.

Fondy a ETF jsou většinou bezpečnější, protože mají víc aktiv pod sebou a tím pádem menší riziko. Takže určitě do toho jdi. Držím palce!

126 slov
1.3 minut čtení
5. 1. 2025
Vojtěch Koudelka
Vojtěch Koudelka

Jasně, diversifikace je klíčová. Rozdělení investic můžeš udělat třeba takhle: 60% do akcií, 20% do dluhopisů a zbytek rozložit na nemovitosti a kryptoměny. Je dobrý mít různý typy aktiv, aby ses chránil před rizikama. Mít pár velkých investic může být fajn, ale víc menších ti dá větší flexibilitu. NFT? Osobně bych s tím byl opatrnej, jsou dost volatilní a riskantní. Fondy a ETF jsou super, nabízí diversifikaci a nižší náklady na správu. Portfolio bys měl přehodnocovat minimálně jednou ročně, nebo když dojde k velkým změnám na trhu. Celkově je dobrý mít plán a držet se ho, ale buď připraven adaptovat se na situaci na trhu.

105 slov
1.1 minut čtení
27. 1. 2025
Patrik Pražák
Patrik Pražák