Charts.cz/Fórum/Jak investovat do zlata, když jsem začátečník?

Jak investovat do zlata, když jsem začátečník?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak začít investovat do zlata, když o tom zatím moc nevím. V poslední době slyším, že je to dobrá investiční příležitost a že zlato může být skvělou ochranou proti inflaci a nejistotě na trhu. Jenže mám pocit, že je toho okolo zlata hodně a já nevím, kde začít. Mám na mysli nejen fyzické zlato, ale i různé alternativy jako ETF nebo zlaté akcie. Jaké jsou vlastně možnosti investování do zlata pro někoho, kdo je úplný nováček? Co bych měl zvážit při výběru způsobu investice? Jak se liší investice do fyzického zlata od investic do papírového zlata? Je lepší koupit zlaté slitky, mince nebo nějaké fondy? A co poplatky spojené s nákupem zlata, na co si dát pozor? Existují nějaké konkrétní doporučení pro začátečníky, pokud jde o důvěryhodné prodejce nebo platformy pro investice do zlata? Jak moc by měl člověk investovat do zlata ve svém portfoliu, pokud zvažuje i jiné investice jako akcie nebo nemovitosti? Děkuju za odpovědi.

163 slov
1.6 minut čtení
30. 10. 2024
Václav Kratochvíl
Václav Kratochvíl

Nejdřív si ujasni, co vlastně chceš. Fyzické zlato je fajn, ale má to svoje náklady jako skladování a pojištění. Můžeš začít s mincemi nebo slitky, což je tradiční způsob. Ale pak jsou tu ETF a zlaté akcie, což může být jednodušší a bez starostí s fyzickým majetkem. U ETF máš větší flexibilitu a likviditu. Rozhodně si prozkoumej poplatky u různých prodejců, protože to se může dost lišit. Zkoumej důvěryhodné platformy a prodejce, aby ses vyhnul podvodům. Co se týče portfolia, tak zlatem bys neměl pokrývat víc jak 10-15 % svých investic, hlavně pokud máš i akcie a nemovitosti. Zlato je spíš na ochranu než na velký zisk. Drž se, zjisti víc a zainvestuj opatrně.

114 slov
1.1 minut čtení
18. 12. 2024
Antonín Hlaváč
Antonín Hlaváč

Investování do zlata je fajn způsob, jak diversifikovat portfolio, ale musíš vědět, co chceš. Fyzické zlato, jako mince nebo slitky, má výhodu, že ho máš přímo v ruce, ale musíš řešit skladování a pojištění. Na druhou stranu papírové zlato, třeba přes ETF nebo zlaté akcie, je jednodušší na obchodování a nemusíš se bát o fyzické skladování. Co se týká poplatků, u fyzického zlata bývá marže dost vysoká – prodejci si to prostě vezmou. Takže si dej pozor na to, kde kupuješ, a radši vybírej ověřené prodejce.

Pokud jsi začátečník, doporučil bych začít třeba s malým množstvím fyzického zlata nebo zlatým ETF. Zkus se podívat na platformy jako je eToro nebo Degiro. Co se týče portfolia, tak zlatý podíl by měl být okolo 5-10 %, ale záleží na tvých osobních preferencích a rizikové toleranci. Hlavně se neboj trochu experimentovat a učit se za pochodu.

142 slov
1.4 minut čtení
5. 1. 2025
Dominik Vejvoda
Dominik Vejvoda