Charts.cz/Fórum/Jaký je klasický způsob, jak koupit NFT a na co si dát pozor?

Jaký je klasický způsob, jak koupit NFT a na co si dát pozor?

Zajímá mě, jak to vlastně funguje s nákupem NFT. Slyšel jsem, že je to teď hrozně populární, ale nejsem si jistý, jak přesně začít. Mám pocit, že je potřeba mít nějakou kryptoměnu, ale co dál? Jaký je ten klasický postup, když chci něco koupit? Kde vlastně ty NFT najdu? Mám se dívat po nějakých specifických platformách nebo tržištích? Je lepší nakupovat na známějších místech, nebo jsou i nějaké méně známé alternativy? A co bezpečnost? Na co si dát pozor, abych nenarazil na podvod nebo něco podobného? Zjistil jsem, že existují různé typy NFT a nevím, jestli to má vliv na to, jak je nakupuju. Měli byste mít nějaké doporučení pro začátečníky? Jaké jsou nejčastější chyby, které lidé dělají při prvním nákupu NFT? Je dobré se zaměřit na určité umělce nebo projekty, nebo je lepší jít spíš do rozmanitosti? A co když bych chtěl NFT později prodat? Jak to pak funguje? Díky za jakékoli tipy a rady!

156 slov
1.6 minut čtení
30. 8. 2024
Renata Švecová
Renata Švecová

Takže, pokud chceš začít s nákupem NFT, tak tady je pár věcí, co bys měl vědět. První krok je mít nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum, protože většina NFT je na tomto blockchainu. Musíš si založit peněženku, jako je MetaMask, a pak ji naplnit ETH. To můžeš udělat přes burzy jako Binance nebo Coinbase.

Po nabití peněženky se můžeš podívat na tržiště jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle platformy jsou dost známé a relativně bezpečné. S těma méně známýma bych byl opatrnější, protože tam může být víc podvodů.

Když už jsi na tržišti, tak si prohlédni různé projekty a umělce. Můžeš narazit na něco zajímavého, ale dej pozor na hype. Někdy lidi kupují NFT jen proto, že se o nich hodně mluví. Je dobrý mít rozmanitost v tom, co kupuješ, ale klidně se zaměř na pár oblíbených umělců.

Co se týče bezpečnosti, tak si ověřuj autorství a vždy si zkontroluj adresu NFT na blockchainu. Až budeš chtít prodat, většina platforem to zvládne snadno - stačí zvolit cenu a nabídnout to k prodeji.

Častá chyba začátečníků je kupovat něco bez pořádného prozkoumání a pak litovat. Takže radši věnuj čas tomu, než něco koupíš. Hodně štěstí!

188 slov
1.9 minut čtení
4. 12. 2024
David Tomeš
David Tomeš

Koupě NFT je vlastně dost jednoduchá, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. Nejprve potřebuješ nějakou kryptoměnu, většinou ETH (Ethereum). Takže si založ peněženku, jako je MetaMask, a nakup si kryptoměnu na burze jako Coinbase nebo Binance. Pak ji převeď do tý peněženky.

Pro samotný nákup NFT můžeš zkusit známější platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle místa mají široký výběr a většinou jsou bezpečnější než nějaký neznámý tržiště. Ale takový ty menší projekty můžou mít zajímavé kousky, tak to chce najít balans.

Co se bezpečnosti týče – dávej pozor na podvody a klamavý weby. Vždycky kontroluj, jestli je URL správná a nezapomeň, že pokud ti někdo nabízí "skvělé" investice přes DM nebo e-mail, je to většinou podvod. Nejednou lidi naletěli na phishingové stránky.

Pokud jde o typy NFT, tak se neboj prozkoumávat různé umělce a projekty. Rozmanitost je fajn, ale sleduj trendy a co se líbí tobě osobně. A pokud bys chtěl jednou prodat, většina platforem ti to umožní jednoduše přes jejich rozhraní.

Podle mě nejčastější chyby souvisejí s impulzivními nákupy – nezapomeň si udělat průzkum a nekupuj jen proto, že to má někdo jiný. Takže jo, hodně štěstí a snaž se být opatrnej!

192 slov
1.9 minut čtení
19. 12. 2024
Filip Šťastný
Filip Šťastný