Charts.cz/Fórum/Měl bych investovat všechny dividendy zpět nebo je nechat na účtu?

Měl bych investovat všechny dividendy zpět nebo je nechat na účtu?

Když přijde řeč na dividendy, tak mě vždy zajímá, jaký přístup je vlastně ten nejlepší. Mám na mysli to dilema, zda se všechny dividendy, které dostávám od svých akcií, vyplatí reinvestovat nebo je nechat na svém účtu. Na jedné straně se říká, že reinvestice může vést k exponenciálnímu růstu mého portfolia, protože tyto peníze můžu znovu investovat a kupovat další akcie. Ale na druhé straně, co když bych měl nějaké nečekané výdaje nebo bych chtěl mít určitou finanční rezervu pro sebe? Je rozumné mít část peněz k dispozici pro jiné investice či třeba i pro osobní potřeby? A co když se trh otočí a já budu potřebovat hotovost? Měli bychom také brát v úvahu daně a poplatky, které s reinvesticí mohou být spojeny. Jak to vidíte vy? Jakým způsobem se rozhodujete vy? Investujete zpět všechny dividendy nebo si část necháváte na účtu? Jaké máte s tím zkušenosti?

147 slov
1.5 minut čtení
2. 11. 2023
Jana Pazderová
Jana Pazderová

Záleží na tvých cílech a situaci. Pokud chceš rychle růst portfolia a máš dlouhý investiční horizont, reinvestice dividend se vyplatí. Využiješ sílu složeného úroku a porosteš rychleji. Na druhou stranu, pokud potřebuješ mít k dispozici nějakou hotovost na nečekané výdaje nebo chceš investovat i do jiných věcí, je dobrý nápad si část dividend nechat na účtu. Taky nezapomínej na daně a poplatky – s reinvesticí můžeš mít víc administrativy. Osobně to dělám tak, že reinvestuju většinu, ale vždy si nechám něco na rezervu. Takže mix obojího může být ideální řešení.

90 slov
0.9 minut čtení
8. 9. 2024
Nikola Kočová
Nikola Kočová

Záleží na tom, co s těmi dividendami plánuješ. Když je reinvestuješ, tak samozřejmě můžeš vybudovat větší portfolio díky složenému úročení. Ale máš pravdu, že občas potřebuješ mít něco na účtu pro nečekané výdaje nebo prostě na osobní potřeby. Mně se osvědčilo mít nějakou část dividend na účtu jako rezervu a zbytek reinvestovat. Tím pádem mám flexibilitu a zároveň si užívám benefity z rostoucího portfolia. Taky nezapomeň na daně, to může dost ovlivnit tvoje rozhodnutí. Takže ideální je najít rovnováhu, podle toho, jaký máš životní styl a finanční cíle.

88 slov
0.9 minut čtení
5. 8. 2024
Karolína Hradilová
Karolína Hradilová