Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do NFT, když nevím, co to vlastně je?

Jak začít s investováním do NFT, když nevím, co to vlastně je?

Jsem úplný nováček a poslední dobou se hodně mluví o NFT. Slyšel jsem, že to znamená něco jako nezaměnitelné tokeny a že se dají koupit za kryptoměny, ale víc tomu nerozumím. Zaujalo mě to, protože hodně lidí říká, že investování do NFT může být výnosné, ale mám pocit, že je za tím spousta věcí, které bych měl znát, než se do toho pustím. Jak vlastně fungují NFT? Jaké jsou ty nejzákladnější pojmy, které bych měl znát? A kde vůbec začít? Mám si vytvořit peněženku na kryptoměny nebo je to něco jiného? Vím, že existují různé platformy, kde se NFT prodávají, ale jak si vybrat tu správnou a na co si dát pozor? Je pravda, že některé NFT se prodávají za neuvěřitelné částky? Co když investuji do něčeho a pak zjistím, že to nemá hodnotu? Jak vlastně poznat, které NFT mají potenciál a které jsou jen krátkodobý trend? Existuje nějaký způsob, jak se v tom všem zorientovat a naučit se to lépe? Rád bych slyšel názory od těch, kteří už s investováním do NFT mají nějaké zkušenosti. Co byste mi doporučili jako první krok? Děkuji!

184 slov
1.8 minut čtení
18. 2. 2024
Jana Kuchařová
Jana Kuchařová

Investování do NFT může být fakt matoucí, ale tady je pár základních věcí, co bys měl vědět. NFT jsou prostě digitální tokeny, který potvrzují vlastnictví nějakého unikátního digitálního nebo fyzického umění, videí, hudby a dalších věcí. Nezaměnitelné znamená, že každý token je jedinečný, takže ho nemůžeš prostě vyměnit za jiný stejně jako u běžných peněz.

Nejdřív si založ peněženku na kryptoměny, jako je MetaMask nebo Trust Wallet. Bez toho si NFT nekoupíš. Pak si pořiď nějaké kryptoměny (většinou Ethereum), protože většina NFT funguje na této síti.

Co se týče platforem, OpenSea a Rarible jsou populární místa pro nákup a prodej NFT. Ale buď opatrný - sleduj komunitu a trendy, protože spousta projektů může být jen krátkodobý hype. Zkus se podívat na Twitter a Discord skupiny, kde se o NFT diskutuje.

Pokud jde o hodnotu NFT, zaměř se na to, kdo je za projektem, jakou má pověst a co nabízí. Někdy se NFT prodávají za šílené peníze, ale nejde jen o cenu – důležité je také to, jestli to má nějaký reálný význam nebo přidanou hodnotu. Rozhodně nedávej všechno do jedné kategorie. Rozlož riziko a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

Zkrátka, udělej si domácí úkoly, prozkoumej trh a hlavně buď opatrný. Všechno chce čas a zkušenosti.

204 slov
2 minut čtení
18. 4. 2024
Jarmila Šimková
Jarmila Šimková

Investování do NFT může být fakt zajímavý, ale je dobré začít s pár základními informacemi. NFT, nebo nezaměnitelné tokeny, jsou jako digitální certifikáty vlastnictví pro různé digitální umění, hudbu, videa a další. Nejsou zaměnitelné jako běžné kryptoměny, protože každý má svou unikátní hodnotu.

Než se do toho pustíš, zříd si kryptopeněženku. To je must-have. Můžeš zkusit třeba MetaMask, je to docela populární. Pak si vyber burzu nebo platformu pro NFT, jako OpenSea nebo Rarible, kde si můžeš procházet dostupné NFT a nakupovat.

Jo, fakt se prodávají NFT za šílené peníze – záleží na poptávce a trendech. Ale bacha na to – hodně projektů může být jen dočasný hype bez skutečné hodnoty. Než investuješ, snaž se zjistit víc o projektu a jeho komunitě. Sleduj sociální sítě a fóra, abys měl představu o tom, co lidi frčí.

Taky si dej pozor na podvody – ne všechno je legit. Zkus se podívat na úspěšné projekty a zjistit, co dělají jinak. Celkově to chce čas a učení. Takže začni malinko a zkoumej, než vložíš víc peněz.

169 slov
1.7 minut čtení
12. 2. 2023
Vlastimil Beran
Vlastimil Beran