Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do nemovitostí pro pasivní příjem?

Jak začít s investováním do nemovitostí pro pasivní příjem?

Už dlouho přemýšlím o investování do nemovitostí, ale nevím, kde začít. Pasivní příjem je pro mě velmi lákavý a slyšel jsem, že investice do nemovitostí mohou být skvělou cestou, jak ho získat. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Kde sehnat potřebné informace a rady? Mám se zaměřit na konkrétní typy nemovitostí, jako jsou byty nebo komerční prostory? Jak vybrat správnou lokalitu, když nevím, co všechno ovlivňuje hodnotu nemovitosti? A co financování? Mám si vzít hypotéku nebo se snažit kupovat z vlastních úspor? A jak to vlastně funguje s nájmy – kolik peněz mohu reálně očekávat a jaké náklady bych měl mít na paměti? Slyšel jsem o různých strategiích, jako je flipping nebo buy and hold, ale nejsem si jistý, která by byla pro mě ta pravá. Nemám žádné zkušenosti s realitním trhem a bojím se, že udělám nějakou chybu. Jaké zdroje doporučujete pro začátečníky? Existují nějaké online kurzy nebo knihy, které vám pomohly? Vím, že je to složité téma, ale budu vděčný za jakékoli tipy, rady nebo zkušenosti od těch, kteří už investují do nemovitostí. Jak tedy začít s investováním do nemovitostí pro pasivní příjem?

187 slov
1.9 minut čtení
18. 3. 2024
Renata Němcová
Renata Němcová

Takže, investování do nemovitostí je fakt fajn způsob, jak si zajistit pasivní příjem, ale chce to pár začátečnických kroků. Nejprve zvaž, co chceš – jestli byty na pronájem nebo něco komerčního. Byty jsou obvykle bezpečnější a snadněji se pronajímají. Co se týká lokality, sleduj trendový oblasti, kde se plánuje rozvoj nebo už teď jsou populární. Zjisti si třeba průměrné nájmy a ceny nemovitostí v okolí.

K financování je dobrý mít část vlastních úspor, ale hypotéka může být taky OK, pokud budeš mít rozumné splátky a úrok. S nájmy počítej s tím, že budeš muset pokrýt náklady jako daně, údržbu a případně i poplatky pro správce nemovitosti.

Co se strategií týče, buy and hold je pro začátečníky lepší, protože flipping je víc riskantní a chce to víc zkušeností. Hledej online kurzy, videa na YouTube nebo si přečti nějakou knížku o investování do nemovitostí – těch je spousta. A hlavně nebuď v stresu z chyb – každá chyba je příležitost k učení.

159 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2024
Marie Matoušková
Marie Matoušková

Takže, investování do nemovitostí je fakt super způsob, jak získat pasivní příjem, ale má to svoje úskalí. Začal bych tím, že se pořádně vzděláš. Najdi si nějaké knihy o realitách, třeba "Rich Dad Poor Dad" nebo "The Book on Rental Property Investing". To ti dá základní přehled. Pak koukni na online kurzy, YouTube má spoustu videí od lidí, co už v tomhle oboru něco dokázali.

Pokud jde o typy nemovitostí, začni radši s byty, jsou obvykle snazší na správu než komerční prostory. Lokality vyber podle poptávky a cen – podívej se na trendy, co se kde staví a jaké jsou plány do budoucna. Čím blíž do centra, tím lépe, ale i okrajové části můžou být fajn.

Financování? Hypotéka je běžná volba. Sice si vezmeš půjčku, ale s ní můžeš koupit víc nemovitostí a tím pádem víc vydělat. Zjisti si různé nabídky a podmínky.

Co se nájmů týče, počítej s náklady jako údržba, daně a případné opravy. Realisticky můžeš mít z nájmu 5-10% ročně z investice. Flipping je riskantnější a vyžaduje více času a zkušeností, takže radši začni s buy and hold.

Zkušenosti přijdou časem, jak začneš investovat. Neboj se ptát lidí v komunitách nebo na fórech. Tohle je dlouhá hra, ale když to uděláš správně, můžeš mít dobrý pasivní příjem.

207 slov
2.1 minut čtení
21. 12. 2023
Žaneta Matoušková
Žaneta Matoušková