Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do dividendových akcií, když jsem úplný začátečník?

Jak začít investovat do dividendových akcií, když jsem úplný začátečník?

Zajímá mě, jak vůbec začít s investováním do dividendových akcií, protože jsem totální nováček a nemám moc zkušeností. Rád bych věděl, co všechno je potřeba udělat, abych se do toho pustil. Například, jaké platformy nebo brokery byste doporučili pro začátek? A co by mělo být prvním krokem? Mám si nejdřív něco zjistit o konkrétních společnostech, které vyplácí dividendy, nebo je lepší zaměřit se na nějaké indexové fondy? Je třeba mít nějaké speciální znalosti o trhu, nebo stačí jen mít základní přehled? A jak vlastně funguje ten proces nákupu akcií? Je důležité sledovat nějaké ukazatele, jako je výnos z dividendy nebo poměr výplaty, nebo je to pro začátečníka moc složité? Jak často se vyplácí ty dividendy a co se stane, když akcie klesnou? Budu rád za každý tip a radu, protože chci rozjet investice a budovat si pasivní příjem. Děkuju!

139 slov
1.4 minut čtení
8. 5. 2023
Vlastimil Konečný
Vlastimil Konečný

Investování do dividendových akcií je fajn způsob, jak si vybudovat pasivní příjem. Začněte tím, že si otevřete účet u nějakého brokera. Dneska je spousta online platforem, jako je třeba Degiro, Fio nebo Robinhood, kde to jde snadno a rychle. Předtím si ale zjistěte, jaké poplatky si účtují, protože to může ovlivnit vaše zisky z dividend.

Prvním krokem je trošku se vzdělat. Můžete se podívat na společnosti, které mají dobrou historii vyplácení dividend. Berte v potaz ukazatele jako výnos z dividendy a poměr výplaty – to vám dá představu o tom, jak stabilní jsou dividendy. Je dobré se podívat na to, jak dlouho už daná firma vyplácí dividendy.

Pokud nemáte moc času na analýzu jednotlivých akcií, můžete zvážit investici do nějakého ETF nebo indexového fondu zaměřeného na dividendové akcie. Tyto fondy vám dají rozmanitost a sníží riziko.

Co se týče výplaty dividend, většina firem vyplácí čtvrtletně nebo ročně. A co když akcie klesnou? No, to se děje, ale pokud máte dlouhodobý plán a věříte v firmu, tak vás to asi tolik trápit nebude. Důležité je mít strategii a nebát se investovat i do hůře vypadajících časů, protože trh má tendenci se vracet.

Na začátku stačí mít základní přehled o trhu a těchto ukazatelích. Jak budete investovat víc času a peněz, tak se naučíte víc detailů. Držím palce!

212 slov
2.1 minut čtení
25. 6. 2024
Patrik Říha
Patrik Říha

Investování do dividendových akcií může být fajn způsob, jak si budovat pasivní příjem. Nejprve si vyber nějakého brokera, třeba Revolut, Degiro nebo XTB, co má nízké poplatky a snadno se s ním pracuje. To bude tvůj základní nástroj pro nákup akcií.

Pak by bylo dobrý si udělat nějaký průzkum ohledně firem, co vyplácí dividendy. Můžeš začít s většími společnostmi, jako jsou Coca-Cola nebo Johnson & Johnson. Ale taky se můžeš podívat na ETF fondy zaměřené na dividendy, což je vlastně koš více akcií a je to méně riskantní.

Základní znalosti o trhu jsou fajn, ale nemusíš být expert. Stačí vědět, co znamená výnos z dividendy a poměr výplaty – to ti dá představu o tom, kolik firma vyplácí ze svých zisků akcionářům.

Dividendy obvykle vyplácí čtvrtletně nebo ročně. A pokud akcie klesnou, tak to může být stresující, ale nezapomeň, že dlouhodobě bys měl hlavně sledovat celkovou výkonnost firmy a ne jen krátkodobé výkyvy.

Takže shrnutí: vyber brokera, udělej si průzkum firem nebo ETF, sleduj pár základních ukazatelů a buď trpělivý. Hodně štěstí!

168 slov
1.7 minut čtení
12. 5. 2024
Jaroslav Trnka
Jaroslav Trnka