Charts.cz/Fórum/Jaké jsou aktuální cenové trendy v českých realitách?

Jaké jsou aktuální cenové trendy v českých realitách?

V poslední době mě zajímají ceny nemovitostí v České republice. Zaznamenal jsem, že se trh s realitami dost mění, ale nejsem si úplně jistý, jaké jsou aktuální trendy. Slyšel jsem, že ceny bytů a domů v Praze stále rostou, ale co ostatní města, jako Brno nebo Plzeň? Je pravda, že i tam ceny šly nahoru? A co venkovské oblasti? Je tam nějaký zájem o nemovitosti a jak to ovlivňuje ceny? Zajímalo by mě také, jak se na trhu projevila inflace a ekonomická situace po pandemii. Říká se, že investice do realit jsou stále bezpečné, ale je to pravda i dnes? Jaké faktory vlastně ovlivňují ceny nemovitostí? A co třeba hypotéky – jaká je jejich dostupnost teď? Chtěl bych se dozvědět názory od lidí, kteří se v těchto trendech pohybují nebo mají zkušenosti z první ruky. Jaké máte tipy pro někoho, kdo přemýšlí o investici do realit nyní? Vypadá to jako dobrý čas, nebo bych měl počkat na lepší příležitosti?

159 slov
1.6 minut čtení
5. 7. 2022
Viktor Kočí
Viktor Kočí

Jo, ceny nemovitostí v Česku se fakt mění. V Praze to pořád roste, i když už to není tak raketový jako dřív. Brno a Plzeň jdou taky nahoru, ale možná ne tak rapidně, spíš stabilně. Lidi hledají víc možnosti mimo velká města, takže venkovské oblasti začínají být zajímavý, ceny tam mírně stoupají, hlavně kvůli touze po klidnějším životě a práci z domova. Inflace a ekonomika po covidu určitě zahýbala s dostupností hypoték, teď jsou úroky vyšší a banky jsou opatrnější při schvalování. Investice do realit se pořád jeví jako bezpečný přístav, ale je dobrý sledovat trh, protože časy se mění. Když uvažuješ o investici, možná by bylo rozumné počkat na vhodnější příležitosti nebo lépe prostudovat lokalitu a její budoucnost.

119 slov
1.2 minut čtení
23. 7. 2022
Adéla Králová
Adéla Králová

Ceny nemovitostí v ČR fakt letí nahoru, hlavně v Praze. Byty a domy tam mají pořád vzrůstající trend, přičemž Brno a Plzeň taky nezůstávají pozadu. V Brně se ceny zvýšily, ale ne tolik jako v Praze. Venkovské oblasti zažívají taky zájem, lidi hledaj klidnější život mimo města, takže tam ceny trochu rostou, ale není to tak dramatické. Inflace a ekonomika po covidu na tom mají vliv – ceny materiálů vzrostly, což tlačí nahoru i ceny nemovitostí. Hypotéky jsou teď trošku hůř dostupný, úrokový sazby šly nahoru, ale pořád se dají najít dobrý nabídky. Kdo chce investovat, měl by se dívat na lokalitu a dlouhodobý potenciál. Dobrý čas to asi není, ale pokud najdeš něco s potenciálem, tak proč ne? Každopádně je dobrý si dávat pozor na trh a být obezřetný.

130 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2024
Stanislav Kysela
Stanislav Kysela