Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a jak je mohu koupit?

Co jsou NFT a jak je mohu koupit?

Zajímá mě, co vlastně ty NFT jsou. Slyšel jsem o nich čím dál víc, ale mám v tom trochu zmatek. Jsou to prý nějaké digitální věci, ale co to přesně znamená? Jak moc se liší od běžných kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum? Můžou být NFT například obrázky, videa nebo něco jiného? A když bych chtěl investovat do NFT, co všechno potřebuji k tomu, abych je mohl koupit? Musím mít nějakou speciální peněženku na kryptoměny, nebo stačí nějaký běžný účet? Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup NFT? Mám se bát podvodů, nebo je to celkem bezpečné? Jak poznám, že investuji do něčeho hodnotného a ne do nějakého nesmyslu? Zkrátka, zajímalo by mě všechno kolem těchto NFT. Jaký je proces jejich koupě a na co si mám dát pozor, když do nich chci investovat? Díky za jakoukoli pomoc!

136 slov
1.4 minut čtení
23. 10. 2023
Jitka Košťálová
Jitka Košťálová

NFT (non-fungible tokens) jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují, že něco konkrétního je tvoje. Může to být obrázek, video, hudba nebo cokoliv jiného, co lze v digitální podobě vlastnit. Na rozdíl od klasických kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum, kterými můžeš platit nebo je směňovat za jiné kryptoměny, NFT jsou jedinečné a nedají se zaměnit za něco jiného. Každé NFT má svůj vlastní unikátní kód.

Pokud chceš investovat do NFT, budeš potřebovat nějakou kryptopeněženku, ideálně takovou, která podporuje Ethereum (většina NFT je na Ethereu). Pak si musíš koupit nějaké ETH, protože většina NFT se prodává právě za něj.

Co se týče platforem, nejlepší jsou OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tam najdeš spoustu různých NFT od různých umělců. Ale pozor na podvody! Je dobrý si udělat domácí úkol a zjistit něco o umělci nebo projektu, do kterého chceš investovat. Zkontroluj historie prodeje a poptávku po daném NFT. Někdy se na internetu objeví nesmysly a ty bys neměl skončit s něčím bez hodnoty.

Celkově je to risk, tak do toho jdi opatrně a snaž se mít přehled o tom, co kupuješ.

177 slov
1.8 minut čtení
22. 6. 2024
Karolína Zachová
Karolína Zachová

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví unikátního digitálního objektu, jako jsou obrázky, videa, hudba nebo dokonce herní předměty. Oproti kryptoměnám jako Bitcoin nebo Ethereum, které jsou vzájemně zaměnitelné (můžeš je zaměnit jeden za druhý), každý NFT je jedinečný a nemůže být zaměněn za něco jiného.

Pokud chceš koupit NFT, budeš potřebovat kryptopeněženku, ve které si uložíš kryptoměny, obvykle Ethereum, protože většina platforem NFT používá tuto měnu. Peněženka jako MetaMask je docela oblíbená a snadno se s ní pracuje. Na běžném účtu si NFT nekoupíš.

Doporučuju platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyto místa ti umožní procházet a nakupovat NFT. Vždycky si dej pozor na podvody - zkontroluj si autora NFT a jeho historie prodeje. Aby ses ujistil, že investuješ do něčeho hodnotného, můžeš sledovat trendy a zjistit, co je aktuálně populární. Zkrátka koukej na to, co má potenciál růst v hodnotě.

Je dobrý mít na paměti, že trh s NFT je dost volatilní a nemusí být vždy bezpečný. Takže se snaž investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

171 slov
1.7 minut čtení
4. 12. 2024
Lenka Brychtová
Lenka Brychtová