Proč investovat do fyzických drahých kovů místo ETF?
Když se podívám na investiční možnosti, často se mluví o ETF jako o pohodlné alternativě k přímému investování do drahých kovů. Ale proč bych měl vybrat právě fyzické zlato nebo stříbro, když jsou tady tyto fondy, které slibují jednoduchost a likviditu? Jasně, ETF mohou být lákavé díky jejich snadnému obchodování a možnosti mít diverzifikované portfolio bez nutnosti skladovat cennosti doma. Ale co když se zamyslím nad tím, co vlastně ETF představují? Jsou to jen papírové investice, které vycházejí z hodnoty fyzických kovů – ale co když dojde k nějaké krizi a já nebudu mít k těmto aktivům přístup? Může mě ETF ochránit před inflací stejně jako fyzické zlato? A jak je to s bezpečností? Když investuji do fyzických drahých kovů, mám něco hmatatelného, co mohu držet v ruce. Mohu si být jistý, že v případě problémů s bankovním systémem nebo ekonomiky budu mít určitý majetek, který má historickou hodnotu. Proč je tedy tak důležité mít ve svém portfoliu i fyzické drahé kovy? Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody obou přístupů? Vím, že i u fyzických kovů existují náklady na skladování a zabezpečení, ale co když se podívám na dlouhodobý potenciál a stabilitu této investice? Je možné, že ETF jsou vhodné pro krátkodobé spekulace, ale pro dlouhodobé uchování hodnoty by měly mít místo právě ty fyzické kovy? Jak se to celé vlastně vyvažuje v kontextu dnešního dynamického trhu s financemi?