Charts.cz/Fórum/Jak mám začít investovat do zlata a stříbra, když s tím nemám žádné zkušenosti?

Jak mám začít investovat do zlata a stříbra, když s tím nemám žádné zkušenosti?

Rád bych se zeptal, jak vlastně začít s investováním do zlata a stříbra. Je to pro mě zcela nové téma a nevím, od čeho se odrazit. Vím, že zlato a stříbro jsou tradičními komoditami, které se používají jako ochrana proti inflaci, ale jak zjistit, kdy a jak nakupovat? Mám se dívat po fyzickém zlatu a stříbře, nebo je lepší investovat do ETF zaměřených na tyto kovy? A co vůbec znamená investice do mincí versus ingotů? Zajímají mě také náklady spojené s těmito investicemi. Jaké jsou poplatky za nákup, skladování a případný prodej? Měl bych se obrátit na nějaké specializované firmy, nebo je lepší nakupovat přes online platformy? A co je důležité vědět ohledně bezpečnosti? Jak chránit své investice před krádeží nebo podvodem? Navíc jsem slyšel o různých trendech v oblasti investování do vzácných kovů – je dobré sledovat aktuální ceny zlata a stříbra, nebo je lepší mít dlouhodobější přístup? Myslím tím, že bych rád rozuměl i tomu, jak funguje trh s těmito komoditami. Existují nějaké tipy nebo doporučení pro začátečníky jako jsem já? Chtěl bych se ujistit, že moje rozhodnutí bude informované a že neudělám žádné chyby na začátku. Děkuji všem za pomoc!

193 slov
1.9 minut čtení
26. 1. 2021
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová

Investování do zlata a stříbra může být skvělý způsob, jak diversifikovat své portfolio a chránit se před inflací. Pokud začínáš, tak doporučuju zvážit obě možnosti – fyzické zlato/stříbro a ETF. Fyzické kovy ti dají pocit, že něco držíš v ruce, ale máš náklady na skladování a pojištění. Na druhou stranu ETF jsou jednodušší na obchodování, ale nemáš fyzické vlastnictví.

Pokud jde o mince vs. ingoty, mince mají často přidanou hodnotu kvůli sběratelské hodnotě, zatímco ingoty jsou prostě čisté kovy. Každopádně si dej pozor na poplatky – můžeš platit za nákup, prodej a i za skladování, pokud to nebudeš mít doma.

Je dobrý sledovat trh a ceny, ale nedoporučoval bych špekulovat na krátkodobé pohyby. Místo toho mysli na dlouhodobé investice. Zjisti si nějaký solidní zdroj informací a klidně se obrať na specializované firmy, které mají dobré recenze. Co se týče bezpečnosti, ukládej cennosti na bezpečném místě a zvaž pojištění.

Na závěr, nezapomeň dělat to postupně a nevkládat do toho hned velké částky. Uč se průběžně o trhu a buď trpělivý.

166 slov
1.7 minut čtení
19. 9. 2024
Ludmila Zemanová
Ludmila Zemanová

Investování do zlata a stříbra může být super způsob, jak ochránit své peníze. Začít můžeš tím, že se rozhodneš, jestli chceš investovat do fyzického zlata a stříbra (jako jsou mince nebo ingoty) nebo radši zvolíš ETF, což jsou fondy obchodované na burze. Každá možnost má svoje výhody a nevýhody. Fyzické kovy si můžeš držet doma, ale musíš řešit skladování a bezpečnost. Na druhou stranu ETF jsou snadnější na obchodování a nemusíš se bát fyzické krádeže.

Co se nákladů týče, pamatuj na poplatky za nákup a případný prodej. U fyzických kovů budeš mít i náklady na skladování, pokud je nedržíš doma. Můžeš se obrátit na specializované firmy nebo využít online platformy – obojí má svoje pro a proti. Určitě si dej pozor na reputaci zdroje, aby ses vyhnul podvodům.

Sleduj ceny zlata a stříbra, ale zároveň měj na paměti, že investice do těchto kovů by měla být spíše dlouhodobá. Nikdo nemůže přesně říct, kdy je nejlepší koupit nebo prodat. Takže klidně sleduj trhy, ale nepanikař, když to chvíli klesá.

Doporučuji si přečíst pár knih nebo článků o historii investic do vzácných kovů a základních principech trhu. A hlavně buď opatrný s informacemi, které najdeš online. Držím palce!

193 slov
1.9 minut čtení
27. 11. 2024
Bohuslav Koutný
Bohuslav Koutný