Charts.cz/Fórum/Jak začít diverzifikovat své portfolio?

Jak začít diverzifikovat své portfolio?

Diverzifikace portfolia mi přijde jako něco, co bych měl začít dělat, ale vůbec nevím, jak na to. Mám nějaké akcie, ale slyšel jsem, že mít všechna vejce v jednom košíku není dobrý nápad. Co vlastně znamená diverzifikovat? Jaké druhy aktiv bych měl zvážit? Slyšel jsem o kryptoměnách a NFT, ale nejsem si jistý, jestli je to pro mě. Měl bych investovat do nemovitostí nebo spíše do různých sektorů akcií? Jak se vůbec rozhodnout, kolik peněz dát do každého typu investice? Je lepší mít hodně různých investic s malými částkami, nebo radši méně investic, ale s většími částkami? Existují nějaké konkrétní strategie, jak přistupovat k diverzifikaci? Mám se soustředit na dlouhodobé investice nebo na krátkodobé spekulace? Jak zjistím, zda moje portfolio je dostatečně diverzifikované a co dělat, když zjistím, že není? Je nějaký způsob, jak sledovat výkon mého portfolia a efektivně přizpůsobit moji strategii? Jaké jsou nejlepší zdroje informací o diverzifikaci a investování obecně? Vím, že je důležité rozložit riziko, ale jak to vlastně udělat bez toho, abych se v tom ztratil? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké nástroje nebo aplikace, které by mi mohly pomoci s tímto procesem. Děkuji za pomoc!

192 slov
1.9 minut čtení
15. 6. 2022
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová

Diverzifikace je v podstatě to, že rozložíš svá investiční rizika do více aktiv, abys nebyl závislý na jedné věci. V tvém případě, když už máš nějaké akcie, můžeš začít přemýšlet o dalších typech investic. Třeba nemovitosti jsou fajn, pokud máš dost peněz a chceš něco stabilního. Můžeš zkusit i fondy, které investují do různých sektorů nebo regionů – to ti hodně usnadní práci.

Kryptoměny a NFT jsou dost rizikové, takže pokud nejsi zkušený investor, mohl bys počkat, až se o tom víc dozvíš. Místo toho se podívej na indexové fondy nebo ETF, to je super způsob, jak mít širokou diverzifikaci bez velkého úsilí.

Co se týče alokace peněz, záleží na tvé toleranci k riziku a cílech. Někteří lidé raději mají víc menších investic, jiní se zaměřují na pár větších. Důležité je pravidelně kontrolovat výkon portfolia a přizpůsobovat ho situaci na trhu a tvým cílům.

Na sledování můžeš zkusit aplikace jako Robinhood nebo eToro, kde si to můžeš snadno nastavit a vidět vše pohromadě. A co se týče informací, sleduj ekonomické zprávy a pořiď si nějakou knížku o investování – takhle se budeš snažit mít přehled. No a hlavně buď trpělivý, diverzifikace chce čas.

190 slov
1.9 minut čtení
27. 1. 2025
Romana Richterová
Romana Richterová

Diverzifikace je prostě rozložení tvých investic mezi různá aktiva, aby ses vyhnul ztrátám, když jedno aktivum klesne. Můžeš začít tím, že kromě akcií přidáš do portfolia třeba dluhopisy, nemovitosti nebo ETF. Kryptoměny a NFT jsou sice trendy, ale jsou hodně rizikové, takže se na ně dívej opatrně. Zvaž, kolik chceš do každého typu investice dát – často se doporučuje rozdělit to podle toho, co jsi ochotný riskovat a jak dlouho chceš investice držet.

Můžeš mít víc různých investic s menšími částkami nebo méně investic, ale větší – záleží na tvém stylu. Snaž se mít aspoň nějakou expozici v různých sektorech, jako jsou technologie, zdravotnictví nebo energie. Dlouhodobé investice ti mohou přinést stabilnější výnosy, zatímco krátkodobé spekulace jsou riskantnější a vyžadují víc sledování.

Když se podíváš na své portfolio a nevypadá dostatečně diverzifikovaně, můžeš přidat další aktiva nebo sektor. Sleduj výkon pomocí aplikací jako je třeba Google Finance nebo portfoliomanagement nástroje jako Personal Capital. Udržuj si přehled o tom, jaká je tvoje alokace a pravidelně to kontroluj – ideálně jednou za čtvrtletí.

Na závěr - fakt se nehni z místa bez pořádného průzkumu. Čti knihy o investování a sleduj blogy a videa odborníků; to ti může hodně pomoct v rozhodování.

196 slov
2 minut čtení
3. 2. 2025
Vojtěch Koudelka
Vojtěch Koudelka