Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn a co bych měl vědět?

Jak začít investovat do kryptoměn a co bych měl vědět?

Zdravím všechny, chci se zeptat, jak bych měl začít investovat do kryptoměn. Myslím, že jsem už slyšel dost o bitcoinech a ethereu, ale fakt nevím, kde začít. Co všechno bych měl mít na paměti? Mám si třeba nejprve přečíst nějaké články nebo se podívat na videa? A co burzy, je jich tolik, jak poznám, která je ta správná? Je lepší začít s malými částkami, nebo je to jedno? A co peněženky, jakou si mám pořídit? Mám se bát hacknutí a ztráty peněz? Slyšel jsem také o NFT, ale to je pro mě úplně novinka. Mohu se věnovat například i těmto digitálním sběratelským předmětům, nebo bych měl nejdříve zvládnout klasické kryptoměny? A jak je to s daněmi? Musím něco hlásit, když prodám kryptoměny s ziskem? Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří s tím už mají zkušenosti. Děkuji moc!

140 slov
1.4 minut čtení
21. 7. 2024
Vladimíra Beranová
Vladimíra Beranová

Než začneš investovat do kryptoměn, je důležitý se pořádně zorientovat. Zjisti, co je bitcoin, ethereum a jak fungují blockchainy. Určitě doporučuji kouknout na nějaké články nebo videa, aby ses v tom víc vyznal. Když už se rozhodneš investovat, vyber si nějakou renomovanou burzu jako Binance nebo Coinbase. Začni s menšími částkami, abys neztratil víc, než jsi ochotný riskovat.

Co se týče peněženek, tak pro začátek můžeš použít online peněženku na burze, ale později si pořiď hardwarovou peněženku pro větší bezpečnost. Hacknutí fakt hrozí, takže buď opatrný. NFT jsou zajímavá, ale asi je lepší začít s klasickými kryptoměnami a pak se k nim dostat.

Ohledně daní – jo, musíš to hlásit. Když prodáš kryptoměny s ziskem, můžeš mít povinnost zaplatit daň. Takže si dej pozor na to, co děláš. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
24. 10. 2024
Antonín Dubský
Antonín Dubský

Než začneš investovat do kryptoměn, prostuduj si základy – najdi si články a videa o bitcoinu, ethereu a dalších kryptoměnách. Nejdřív si otevři účet na nějaké burze, třeba Coinbase, Binance nebo Kraken. Každá má svoje výhody a nevýhody, tak si to projdi. Začni s malými částkami, abys zjistil, jak to funguje, než dáš větší prachy. Co se týče peněženek, doporučuju hardwarovou peněženku (např. Ledger) pro větší bezpečnost. Hacknutí je reálné, takže na to dej bacha. NFT je zajímavé, ale nejdřív se soustřeď na klasické kryptoměny, ať nemáš zmatek. A jo, daně – pokud prodáš s ziskem, měl bys to hlásit finančákovi. Drž se základních pravidel a buď opatrnej.

108 slov
1.1 minut čtení
24. 12. 2024
Simona Říhová
Simona Říhová