Charts.cz/Fórum/Jaké nemovitosti jsou nejlepší pro pasivní příjem bez nutnosti správy?

Jaké nemovitosti jsou nejlepší pro pasivní příjem bez nutnosti správy?

Přemýšlím o investicích do nemovitostí, ale mám hodně práce a nedokážu si představit, jak bych se o to všechno staral. Hledám tedy tipy na to, jaké typy nemovitostí jsou nejlepší pro pasivní příjem, když nemám čas na pravidelnou údržbu a správu. Uvažoval jsem o pronájmu bytů nebo domů, ale pak jsem slyšel o realitních investičních fondech nebo dokonce o komerčních nemovitostech. Co byste doporučili? Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito možnostmi a co by mohlo být nejefektivnější, pokud chci, aby mi peníze pracovaly samy bez mého aktivního zapojení? Měly by to být nějaké konkrétní lokalizace, co se týče výnosnosti? A co takové krátkodobé pronájmy? Ty prý lákají hodně turistů, ale je to opravdu tak výhodné? Vím, že existují i profesionální správcovské firmy, ale nechtěl bych platit vysoké poplatky. Jak to tedy udělat chytře? Děkuji za všechny rady a zkušenosti!

139 slov
1.4 minut čtení
21. 3. 2023
Bohumil Košťál
Bohumil Košťál

Když chceš pasivní příjem bez mocného zapojení, tak určitě zvaž realitní investiční fondy (REITs). Ty ti umožňují investovat do nemovitostí, aniž bys musel vlastnit fyzickou nemovitost nebo se o ni starat. Můžeš si vybrat fondy zaměřené na komerční nemovitosti nebo bydlení. To ti přinese rozložení rizika a pravidelný příjem bez nutnosti správy.

Další možností jsou nemovitosti s dlouhodobým pronájmem, ale je dobré mít v zádech nějakou správcovskou firmu, co se o to postará. Ano, platíš poplatky, ale můžeš si vybrat firmu s rozumnou sazbou. Krátkodobé pronájmy, jako je Airbnb, můžou vypadat lákavě, ale vyžadují víc práce a ne vždy se vyplatí. A pak je tu otázka lokality – investuj do oblastí s vysokým turistickým ruchem nebo tam, kde je nedostatek bydlení.

Pokud chceš klidně spát a mít pasivní příjem, REITs nebo dlouhodobý pronájem s správou jsou asi nejlepší volby.

138 slov
1.4 minut čtení
4. 2. 2025
Emil Jílek
Emil Jílek

Zdravím, tak k tomu pasivnímu příjmu bez starostí. Pokud opravdu nemáš čas, tak pronájem bytů a domů fakt není ideální, i když to vypadá lákavě. Můžeš zkusit realitní investiční fondy (REIT), ty ti umožní investovat do nemovitostí bez nutnosti všeho kolem. Takže vlastně investuješ do fondu, který spravuje profíci a ty dostáváš výnosy. Tím ušetříš spoustu času.

Komerční nemovitosti můžou být taky dobré, ale ty už si žádají víc znalostí a možná i větší investici. Krátkodobé pronájmy jako Airbnb zní sice dobře, ale zase je tam víc práce – úklid, komunikace s hosty atd. A poplatky za správu můžou pěkně nakrmit tvůj rozpočet.

Co se týče lokalizace, tak špičkový trhy bývají ve velkých městech nebo turistických oblastech, ale to je pak dražší. Zkus se zamyslet nad tím, co ti sedí nejvíc – jestli jsi ochotný dávat prachy do fondu nebo hledat komerční prostory s nějakým správcem. Hlavně si dej pozor na poplatky a smlouvy, ať tě to nedostane do problémů. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2025
Aleš Krejčík
Aleš Krejčík