Charts.cz/Fórum/Jaké státní dluhopisy jsou dnes nejbezpečnější?

Jaké státní dluhopisy jsou dnes nejbezpečnější?

Jsem trochu zmatený ohledně státních dluhopisů a jejich bezpečnosti. Vím, že je to často považováno za jednu z nejbezpečnějších investic, ale zajímalo by mě, které konkrétní dluhopisy jsou teď nejlepší volbou. Mám na mysli nejen české státní dluhopisy, ale i ty zahraniční, pokud to má smysl. Co je teď populární a co se ukazuje jako stabilní? Myslím, že bezpečnost je pro mě opravdu klíčová, když přemýšlím o investicích, takže bych rád věděl, na co se zaměřit. Jaké výnosy mohu očekávat a jaká jsou rizika spojená s těmi nejbezpečnějšími státními dluhopisy? Taktéž by mě zajímalo, jestli je nějaký rozdíl v tom, zda investuji do dlouhodobých nebo krátkodobých dluhopisů. Pokud má někdo zkušenosti nebo doporučení, budu moc vděčný za jakékoli tipy. Díky!

120 slov
1.2 minut čtení
29. 6. 2024
Tomáš Ryba
Tomáš Ryba

Když mluvíme o bezpečnosti státních dluhopisů, tak rozhodně vedou dluhopisy vydávané zeměmi s vysokým ratingem, jako jsou USA, Německo, nebo i Švýcarsko. Tyhle jsou považovány za super bezpečné, protože mají velmi nízké riziko defaultu. V Česku pak máme státní dluhopisy s různou dobou splatnosti, přičemž ty kratší bývají méně rizikové a obvykle i s nižšími výnosy. Například české státní dluhopisy s maturitou do 5 let jsou dnes docela zajímavé. Očekávej výnosy kolem 2-3%, což není nic světoborného, ale aspoň víš, že ti peníze neutečou. Dlouhodobé dluhopisy můžou nabídnout vyšší výnos, ale s tím jde i větší volatilita a riziko zvyšování úrokových sazeb. Takže pokud hledáš bezpečnost, krátkodobější varianty by pro tebe mohly být lepší. S investicemi obecně je vždycky nějaké riziko, ale státní dluhopisy jsou oproti jiným investicím dost stabilní. Hlavně si rozmysli, co vlastně chceš a jak dlouho chceš mít peníze vázané.

143 slov
1.4 minut čtení
17. 10. 2024
Denisa Hladíková
Denisa Hladíková

Takže, co se týče státních dluhopisů, obecně se považují za jedny z nejbezpečnějších investic. Když mluvíme o českých dluhopisech, tak ty, co vydává stát, jako je třeba 5letý nebo 10letý dluhopis, patří mezi ty s nižším rizikem. Ale pokud se podíváš na zahraniční trh, americké státní dluhopisy (Treasuries) jsou fakt hodně žádané a považují se za téměř bezrizikové. V poslední době i německé bundy jsou dost populární. Co se týče výnosů, tak u českých dluhopisů můžeš čekat výnosy kolem 2-3%, zatímco u amerických to bude víc kolem 4-5%, ale samozřejmě záleží na délce splatnosti a aktuálních úrokových sazbách.

Rizika tu nějaká vždycky jsou – hlavně pokud jde o inflaci. U dlouhodobých dluhopisů je riziko, že inflace může sníst tvůj výnos. Krátkodobé dluhopisy zase nabízejí menší volatilitu, ale nižší výnos. Takže si musíš promyslet, co ti víc vyhovuje – jestli chceš větší jistotu s menším výnosem nebo jít do delší doby s rizikem. V každém případě je dobré diversifikovat a nespoléhat se jen na jeden typ investice.

165 slov
1.7 minut čtení
12. 9. 2024
Martin Adamec
Martin Adamec