Charts.cz/Fórum/Můžu koupit nemovitost jako NFT, nebo to funguje jinak?

Můžu koupit nemovitost jako NFT, nebo to funguje jinak?

Zajímá mě, jak to vlastně je s těma nemovitostma a NFT. V poslední době se hodně mluví o kryptoměnách a digitálních aktivech, a já jsem slyšel, že existuje možnost koupit si nemovitost jako NFT. Je to vůbec možné nebo jde jen o nějaký marketingový trik? Jak to vlastně funguje? Když si koupím nemovitost jako NFT, co to znamená pro vlastníka? Mám tím pádem nějaká práva na tu realitu, nebo je to jen digitalizovaný certifikát? A jak se řeší registrace takového NFT v katastru nemovitostí? Co když někdo chce tu nemovitost prodat dál, funguje to pak stejně jako u klasických realit? Můžu si vzít hypotéku na takovou nemovitost nebo jsou tam nějaké specifické podmínky? A co daně, platí se za takovou transakci nějaké zvláštní daně, když jde o NFT? Je lepší investovat klasicky do nemovitosti nebo se vrhnout na tyto moderní způsoby koupě? Děkuju za jakékoliv rady a zkušenosti, protože jsem fakt zmatený z toho, jak rychle se technologie mění a co všechno je teď možné.

165 slov
1.7 minut čtení
12. 5. 2022
Petra Šafaříková
Petra Šafaříková

Koupě nemovitosti jako NFT je zatím spíš na začátku a má to svý specifika. V zásadě, když si koupíš nemovitost jako NFT, tak dostaneš digitální certifikát, který ukazuje, že jsi majitel, ale to neznamená, že máš automaticky i všechna práva k té nemovitosti. Tyhle práva se většinou musí registrovat v klasickém katastru nemovitostí, takže to není tak jednoduchý jako u běžného prodeje.

Pokud chceš prodat nemovitost, kterou máš jako NFT, můžeš ji teoreticky převést dál, ale musíš zajistit, aby ten nový majitel taky správně zaregistroval svoje práva. Hypotéky na takový nemovitosti můžou být problém, protože banky zatím moc neví, jak to s NFT funguje a co by to pro ně znamenalo.

Co se týče daní, tam se to taky může lišit podle legislativy v různých zemích, takže je dobrý se na to podívat konkrétně. Celkově bych řekl, že investice do klasických nemovitostí je zatím bezpečnější a jasnější cesta než tyhle moderní trendy s NFT. Ale kdo ví, třeba se to časem změní.

160 slov
1.6 minut čtení
22. 4. 2024
Martin Beneš
Martin Beneš

Jo, tak to je dost zajímavý téma. Koupit nemovitost jako NFT je možný, ale má to pár háčků. NFT ti může vlastně představovat vlastnický práva k realitě, ale to neznamená, že když si koupíš NFT, tak automaticky jsi majitel v tradičním smyslu. Musíš se podívat na to, jak to tenkrát udělali s registrací v katastru nemovitostí – někde to funguje a jinde ne. Většinou jde o to, že ten NFT bude jako digitální certifikát, ale ty právní věci musíš mít vyřešený i na papíře.

Co se týče prodeje nebo hypoték – tady může být problém. Ne všechny banky a instituce uznávají NFT jako zástavu nebo něco podobného. Takže pokud bys chtěl hypotéku, tak bys mohl narazit na komplikace.

Daně taky nejsou jasný – záleží na legislativě v dané zemi. V některých případech se může platit daň z příjmů z kryptoměn, což by se mohlo vztahovat na prodej NFT.

Osobně bych říkal, že investice do klasických nemovitostí jsou zatím stabilnější a bezpečnější než tyhle moderní způsoby. Ale pokud jsi tech nadšenec a víš, do čeho jdeš, může to být zajímavý experiment. Hlavně buď opatrnej a hodně si všechno prostuduj.

186 slov
1.9 minut čtení
30. 11. 2022
Jiří Janeček
Jiří Janeček