Charts.cz/Fórum/Co určuje cenu NFT a jak ji mohu odhadnout?

Co určuje cenu NFT a jak ji mohu odhadnout?

Zajímalo by mě, co vlastně ovlivňuje cenu NFT, protože jsem slyšel, že to může být dost proměnlivé. Jaké faktory hrají roli v tom, kolik je někdo ochoten zaplatit za určité digitální umění nebo jiný typ NFT? Je to jenom o tom, kdo je slavnější autor, nebo hraje roli i něco jako rarita a poptávka? A co třeba trendy na trhu? Jak moc se liší ceny mezi různými platformami, kde se NFT prodávají? Zkoumal jsem nějaké aukce, ale pořád mi není jasné, jak si můžu udělat představu o tom, kolik by mohl můj vlastní NFT stát. Existují nějaké konkrétní nástroje nebo metody, které by mohly pomoct s odhadem ceny? Uvažoval jsem taky o tom, jestli je lepší investovat do známějších umělců nebo spíš do nových talentů. Mám pocit, že je to všechno hodně subjektivní a závisí na náladě trhu. Můžete mi prosím vysvětlit, na co bych se měl zaměřit při odhadu ceny NFT a jaké signály bych měl sledovat?

158 slov
1.6 minut čtení
11. 5. 2024
Marek Hora
Marek Hora

Cena NFT se určuje podle několika faktorů, hodně záleží na poptávce a vzácnosti. Takže třeba když je umělec známý, tak jeho práce může mít vyšší cenu, protože lidé chtějí investovat do něčeho, co má šanci na růst. Rarita taky hraje roli, čím méně podobných děl existuje, tím víc to může zvýšit cenu. Trhy se hodně mění podle trendů – co je zrovna populární může ovlivnit ceny dost.

Různé platformy mají různou klientelu, takže se ceny mohou dost lišit. Můžeš zkoumat aukce a sledovat, kolik se platí za podobné NFT, to je dobrý start. Nástroje jako Nifty Gateway nebo OpenSea ti můžou pomoct vidět historické ceny a trendy. Uvažování o známějších umělcích vs. nové talenty je taky zajímavé – známí umělci jsou větší jistota, ale noví talenti můžou mít větší potenciál růstu.

Hlavně je to subjektivní, tak sleduj trh a snaž se odhadnout zájem o konkrétní NFT. Pokud máš něco unikátního nebo zajímavého, lidi si to možná všimnou.

157 slov
1.6 minut čtení
23. 1. 2025
Vlastimil Smola
Vlastimil Smola

Cena NFT se určuje faktory jako je autor, rarita, poptávka a trendy na trhu. Jasně, slavnější umělci mají větší šanci prodat dělá za víc, ale taky záleží na unikátnosti konkrétního kousku – čím vzácnější, tím větší cena. Poptávka hraje obrovskou roli, takže když je něco "in", ceny letí nahoru. Srovnání mezi platformami je taky důležité, někde jsou ceny prostě vyšší než jinde.

Když chceš odhadnout cenu svého NFT, zkus se podívat na podobné kousky, které se prodaly nedávno. Existují i nástroje a weby, co ti ukážou průměrné ceny v dané kategorii. A co se týče investic do známějších autorů versus nových talentů – to je těžký. Známí umělci mají jistotu, ale nováčci mohou překvapit a stát se hvězdami. Je dobré sledovat trendy a co teď lidi baví, protože nálada na trhu fakt ovlivňuje ceny hodně.

135 slov
1.4 minut čtení
23. 11. 2024
Denisa Pechová
Denisa Pechová