Charts.cz/Fórum/Můžou krize v zahraničí ovlivnit ceny kryptoměn?

Můžou krize v zahraničí ovlivnit ceny kryptoměn?

Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký vztah mezi krizemi v různých zemích a cenami kryptoměn. V poslední době jsme svědky několika velkých událostí, jako jsou politické nepokoje, ekonomické krize nebo přírodní katastrofy, a já mám pocit, že tyto události mohou mít nějaký dopad na trhy. Nemyslím si, že bych byl expert, ale slyšel jsem názory, že když dojde k destabilizaci tradičních měn nebo bankovního systému, lidé se začínají více zajímat o kryptoměny jako alternativní způsob uchování hodnoty. Můžou tedy tyto krize vyvolat zvýšený zájem o kryptoměny a tím pádem i ovlivnit jejich ceny? Taky by mě zajímalo, jaké konkrétní příklady z minulosti ukazují tuto souvislost. Myslíte si, že by se ceny mohly dramaticky změnit v důsledku mezinárodních konfliktů nebo ekonomických problémů jiných států? Jak moc je důležité sledovat globální situaci pro investory do kryptoměn? Je to něco, co bych měl brát v úvahu při svých investičních rozhodnutích?

147 slov
1.5 minut čtení
23. 1. 2025
Ludmila Přibylová
Ludmila Přibylová

Jo, krize v zahraničí fakt můžou ovlivnit ceny kryptoměn. Když se dějou velký problémy, jako jsou ekonomický krize nebo války, lidi hledaj alternativy, jak uchovat svoje peníze. Třeba když byla krize ve Venezuele, spousta lidí začala investovat do Bitcoinu, aby se vyhnuli inflaci a znehodnocení místní měny. To je jasný příklad toho, jak nejistota v tradičním finančním systému může zvýšit zájem o kryptoměny.

Další případ je, když došlo k brexitu nebo i pandemii COVID-19. Trhy reagovaly dost chaoticky a kryptoměny zažily náhlý nárůst, protože lidi hledali bezpečné útočiště. Když se podíváš na grafy, vidíš tam skoky v cenách v obdobích krizí. Takže jo, sledovat globální situaci je pro investory důležitý. Může to mít vliv na volatilitu a celkový sentiment na trhu s kryptoměnami. Při investování bych to určitě bral v úvahu.

130 slov
1.3 minut čtení
30. 1. 2025
Simona Říhová
Simona Říhová

Jo, krize v zahraničí fakt můžou mít vliv na ceny kryptoměn. Když se něco děje, jako třeba politické nepokoje nebo ekonomické krize, lidi začnou hledat alternativy k tradičním měnám a bankám. To může vést k tomu, že se víc investuje do kryptoměn, protože je to pro ně jakýsi bezpečný přístav. Třeba když v roce 2018 Venezuela zažila hyperinflaci, hodně lidí tam začalo používat Bitcoin, což zvýšilo jeho popularitu a cenu. Sledovat globální situaci je pro investory důležitý, protože jakékoliv velké události můžou hned ovlivnit trh. Takže jo, když se něco děje jinde ve světě, může to mít přímý dopad na ceny kryptoměn a rozhodování investorů.

105 slov
1.1 minut čtení
31. 1. 2025
Zuzana Janečková
Zuzana Janečková