Charts.cz/Fórum/Co mám dělat, když úrokové sazby rostou? Ovlivní to mé ETF investice?

Co mám dělat, když úrokové sazby rostou? Ovlivní to mé ETF investice?

Rád bych se zeptal na jednu věc, která mě trápí. V poslední době jsem si všiml, že úrokové sazby začínají růst a mám obavy, jaký to bude mít dopad na mé investice do ETF. Přemýšlím o tom, jestli je teď vhodné držet si své investice v ETF, nebo bych měl zvážit nějaké jiné možnosti. Vím, že růst úrokových sazeb obvykle znamená vyšší náklady na půjčky a může to mít vliv na ekonomiku jako celek. Zajímalo by mě, jestli tato situace ovlivňuje výkonnost akcií a konkrétně ETF, do kterých jsem investoval. Může to vést k poklesu hodnoty těchto fondů? A co se stane s dividendami – budou se snižovat, když rostou úrokové sazby? Existují nějaké strategie, kterými bych mohl minimalizovat dopady rostoucích sazeb na své investice? Jak se chovat ve chvíli, kdy centrální banky zvyšují sazby? Měli byste doporučit něco jiného než ETF v tomto období? Vím, že trh je dynamický a investování není nikdy bez rizika, ale rád bych si udělal představu o tom, co mě čeká. Děkuji za vaše názory a rady.

173 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2023
Milena Buchtová
Milena Buchtová

Růst úrokových sazeb obvykle znamená, že náklady na půjčky stoupají a to může mít vliv na růst hospodářství, což se přenáší i na akcie a ETF. Historicky, když úroky rostou, tak se může stát, že akcie ztrácí na atraktivitě, protože investoři hledají bezpečnější a vyšší výnosy jinde. Pokud jde o ETF, ty bývají citlivé na změny úrokových sazeb, zejména pokud investují do dluhopisů nebo akcií firem s vysokým zadlužením. Takže ano, můžeš zaznamenat pokles hodnoty některých ETF v krátkodobém horizontu.

Co se týče dividend, pokud firmy začnou čelit vyšším nákladům na financování, může to ovlivnit jejich schopnost vyplácet dividendy. Některé společnosti to mohou zvládnout lépe než jiné, ale obecně platí, že bys měl sledovat výkon jednotlivých ETF a sektory, do kterých investuješ.

Pokud tě to trápí, možná je dobré zvážit diverzifikaci portfolia. Můžeš třeba přemýšlet o přidání nějakých akcií s stabilními dividendami nebo i alternativních investic jako jsou nemovitosti nebo komodity. Zkrátka držet si oči otevřené a reagovat na situaci na trhu. Nezapomínej ale na to, že investování je dlouhodobá hra – tak se nenech vystrašit krátkodobými výkyvy.

177 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2021
Soňa Prokopová
Soňa Prokopová

Růst úrokových sazeb může mít vliv na tvoje ETF investice, hlavně pokud jde o akciové trhy. Obecně se stává, že když sazby rostou, náklady na půjčky stoupají, což může zpomalit ekonomiku a následně tlačit ceny akcií dolů. Když centrální banky zvyšují sazby, investoři často hledají bezpečnější aktiva, což může znamenat větší volatilitu na trhu.

Co se týče dividend, některé firmy mohou mít problémy s udržením svých dividend, zejména pokud mají vysoké zadlužení nebo závislost na financování. Ale ne všechny firmy jsou na tom stejně – stabilní společnosti s dobrými cash flow to zvládnou lépe.

Pokud chceš minimalizovat dopady rostoucích sazeb, můžeš zvážit diverzifikaci portfolia. Zaměř se na sektory, které by mohly těžit z vyšších úroků jako banky nebo finance. Také je důležité sledovat ETF zaměřená na tyto sektory. Ostatně, měj na paměti, že trhy se mění a někdy je lepší zachovat klid a držet dlouhodobou strategii místo paniky. S tímhle bys měl být v pohodě.

153 slov
1.5 minut čtení
11. 2. 2024
Emil Šváb
Emil Šváb