Charts.cz/Fórum/Legální optimalizace daní z dividend – jak na to?

Legální optimalizace daní z dividend – jak na to?

Často přemýšlím, jak se dá legálně optimalizovat daň z dividend, protože investice do akcií a následné výplaty dividend jsou pro mě důležitým zdrojem příjmu. Zároveň je mi jasné, že stát si vždycky vezme svou část, ale přemýšlím jestli existují nějaké možnosti, jak tuto daň snížit nebo se jí alespoň částečně vyhnout. Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenosti s tím, jak efektivně investovat do dividendových akcií a přitom minimalizovat daňové povinnosti. Například, slyšel jsem o různých typech investičních účtů, které by mohly pomoci. Je pravda, že některé z nich nabízejí určité daňové výhody? Mohlo by být také užitečné vědět, zdali se vyplatí investovat do zahraničních akcií s ohledem na daňové úlevy nebo zda existují specifické strategie jako reinvestice dividend, které by mohly mít pozitivní dopad na celkovou daňovou zátěž. A co různé země? Má smysl sledovat daňové smlouvy mezi státy? Určitě bych rád slyšel i názory těch, kteří se zabývají daňovým poradenstvím nebo mají konkrétní tipy a triky. Jaké máte zkušenosti s optimalizací daní v praxi? Jaké jsou vaše doporučení pro někoho, kdo chce maximalizovat své příjmy z dividend a zároveň se vyhnout zbytečným daňovým výdajům? Každá rada by byla velmi vítaná.

192 slov
1.9 minut čtení
23. 7. 2021
Petr Vrba
Petr Vrba

K legální optimalizaci daní z dividend existuje pár možností. Pokud investuješ přes určitý typ účtu, jako je třeba investiční účet s daňovými výhodami, můžeš si značně ušetřit. V ČR je to třeba daňový paušál pro drobné podnikatele. Taky doporučuju sledovat dividendy z akcií, které jsou v zemích s nižšími zdaněními nebo mají s námi podepsané daňové smlouvy. Reinvestice dividend taky může být fajn, protože se ti peníze znovu investují a ty se vyhneš daním na nějakou dobu. A pokud chceš jít do zahraničních akcií, tak se koukej na to, jaký je tam systém zdanění, abys to třeba zbytečně neplatil víc než musíš. Vždycky je dobré mít přehled o aktuálních změnách v zákonech. Měj na paměti, že každý případ je jiný, tak se zamysli nad svou konkrétní situací a třeba se poraď s někým, kdo tomu rozumí.

136 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2025
Marie Jirková
Marie Jirková

Optimalizace daní z dividend může být docela oříšek, ale pár tipů tu je. Zkus investovat do dividendových akcií přes daňově výhodné účty, jako je třeba penzijní připojištění nebo stavební spoření. Tyhle účty často mají daňové úlevy a můžeš si tak snížit celkovou daňovou zátěž.

Další věc, co se vyplatí, je reinvestice dividend – místo vyplácení si je reinvestuj zpět do akcií. To ti může pomoci zvýšit hodnotu portfolia bez okamžité daně.

Zahraniční akcie můžou mít svoje výhody, ale pozor na srážkovou daň v zemi původu. Sleduj daňové smlouvy mezi státy, někdy se ti podaří snížit srážkovou daň díky dohodám.

A nakonec, radši se poraď s odborníkem na daně – ten ti může říct konkrétní strategie a možnosti, které bys mohl využít. To ti může ušetřit nemalé peníze.

127 slov
1.3 minut čtení
28. 5. 2024
Martin Pazdera
Martin Pazdera