Charts.cz/Fórum/Kolik procent portfolia bych měl investovat do zlata?

Kolik procent portfolia bych měl investovat do zlata?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, kolik procent svého investičního portfolia by bylo rozumné věnovat zlatu. Slyšel jsem, že zlato je skvělý způsob, jak chránit své finance v době inflace a nejistoty na trhu, ale nevím, jak moc bych ho měl mít. V poslední době se hodně mluví o různých investičních strategiích a diverzifikaci, takže jsem zvědavý, co na to vy. Někdo říká, že 5 procent je dostatečné minimum, jiní tvrdí, že by to mělo být alespoň 10 až 15 procent. Jaké máte zkušenosti vy? Jak jste na tom s investicemi do zlata? Odpovídá to vašim očekáváním a vrátí se vám to? Rád bych věděl, jaká je vaše filozofie ohledně zlata jako investice. Co třeba porovnání s jinými komoditami nebo s akciemi? Je lepší mít zlato fyzicky nebo investovat přes ETF? Děkuji za každou radu!

138 slov
1.4 minut čtení
29. 12. 2024
Miroslav Vejvoda
Miroslav Vejvoda

Zlato je určitě dobrý způsob, jak diverzifikovat portfolio a chránit se před inflací. Obecně se doporučuje mít 5 až 10 procent portfolia v zlatě, ale záleží na tvém rizikovém profilu a investičních cílech. Pokud jsi opatrnější investor, klidně můžeš jít i na 15 procent. Osobně mám ve svém portfoliu kolem 10 procent zlata a cítím se s tím dobře. Co se týče formy investice, fyzické zlato má svoje výhody, jako je jistota vlastnictví, ale zase je třeba myslet na úschovu. ETF jsou naopak pohodlnější a likvidnější. Zkus si to promyslet podle svých potřeb a cíle. Hlavně to chce mít v tom celkovém portfoliu nějakou rovnováhu.

105 slov
1.1 minut čtení
3. 2. 2025
Jana Malečková
Jana Malečková

Investice do zlata je dost subjektivní, ale většina lidí se shoduje, že 5-10% portfolia je rozumný základ. V době inflace a ekonomické nejistoty zlato funguje jako bezpečný přístav. Osobně bych doporučil mít zlato spíš fyzicky, protože to ti dává pocit jistoty, ale ETF mají taky svoje výhody, jako likvidita a snadná správa. Co se týče srovnání s jinými komoditami nebo akciemi, zlato v dlouhodobém horizontu většinou slouží jako zajištění a ne tolik jako růstová investice. Takže jestli hledáš stabilitu, trochu zlata v portfoliu určitě neuškodí. Když to shrnu, začni někde kolem těch 5-10% a pak uvidíš, jak se to vyvíjí.

100 slov
1 minut čtení
8. 2. 2025
Helena Hrubá
Helena Hrubá