Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rozdíly mezi fyzickým a papírovým zlatem?

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi fyzickým a papírovým zlatem?

Mám dotaz ohledně investic do zlata, konkrétně mě zajímají rozdíly mezi fyzickým zlatem a papírovým zlatem. Vím, že fyzické zlato zahrnuje třeba zlaté mince nebo cihly, které si můžete uložit doma nebo v trezoru, ale co to vlastně znamená papírové zlato? Je to něco jako akcie nebo nějaké certifikáty, které dokazují vlastnictví zlata, ale není to přímo zlato, které bych měl v ruce? Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů investic? Mám strach z toho, že když budu mít jen papírové zlato, tak se může stát něco s trhem nebo bankou a já o své peníze přijdu, zatímco fyzické zlato by mi mělo zůstat. Funguje to opravdu takto? Jak je to s likviditou obou typů zlata? Je jednodušší prodat fyzické zlato než papírové? A co daně? Jak se liší v případě jednoho či druhého? Chtěl bych se dozvědět více o tom, co vlastně tímto způsobem investovat do zlata znamená a co bych měl brát v úvahu při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi. Děkuji.

163 slov
1.6 minut čtení
8. 6. 2023
Bohumil Mašek
Bohumil Mašek

Takže, rozdíly mezi fyzickým a papírovým zlatem jsou fakt dost zásadní. Fyzické zlato, to jsou prostě cihly a mince, co můžeš mít doma nebo v trezoru. Výhoda je, že to máš pořád pod kontrolou a vidíš to. Když jde něco do kytek s trhem nebo bankou, fyzické zlato ti zůstává. Papírové zlato je víc jako investice do ETF, certifikátů nebo vlastně i akcií zlatých dolů. Ty vlastně nevlastníš zlato, ale jen něco jako podíl na něm. Takže jo, v případě krize můžeš klidně přijít o všechno, když by banka zkrachovala nebo tak.

Co se týče likvidity, obojí má své plusy a mínusy. Fyzické zlato se dá prodat třeba u zlatníka nebo v aukcích, ale chce to čas a možná i víc námahy. Papírové zlato prodáš snadno na burze, ale musíš mít účet a znát trh. Je to rychlý, ale musíš počítat s tím, že ceny kolísají.

Daně? No, tady je to trochu jinak. Z fyzického zlata většinou platíš daň z příjmu při prodeji, zatímco u papírového zlata můžeš mít jiný režim. Takže je dobrý se na to mrknout podle aktuálních zákonů.

Celkově to chce zvážit, co od toho čekáš. Jestli chceš mít něco hmatatelného a cítit se v bezpečí, jdi do fyzického zlata. Když chceš rychlejší přístup k penězům a nezabývat se skladováním, papírové zlato může být lepší volba.

216 slov
2.2 minut čtení
6. 12. 2024
Ludmila Bezděková
Ludmila Bezděková

Takže, fyzické zlato a papírové zlato jsou fakt dost různý věci. Fyzické zlato je to, co si můžeš držet v ruce - mince, cihly... prostě opravdový zlato, který můžeš schovat doma nebo v trezoru. Papírové zlato je něco jiného, jako třeba ETF na zlato nebo certifikáty, který ti říkají, že vlastníš nějaké zlato, ale ve skutečnosti ho nemáš fyzicky. Můžeš mít strach, že když investuješ do papírového zlata a trh se zhroutí nebo banka zkrachuje, tak o to přijdeš. To je pravda, u fyzického zlata máš aspoň pocit jistoty, protože to je tvoje a nikdo ti to nemůže vzít tak snadno.

Pokud jde o likviditu, většinou je snazší prodat papírové zlato, protože ho můžeš rychle prodat na burze. U fyzického zlata to může chvíli trvat, než najdeš kupce a dohodneš se na ceně. Ale pokud jde o daně, tak tu to může být složitější. V ČR se na prodej fyzického zlata většinou vztahuje osvobození od daně z příjmu po době držení delší než 3 roky. U papírového zlata už to tak jasný není a záleží to na typu investice.

Takže shrnuto - fyzické zlato = jistota, ale horší likvidita; papírové zlato = rychlost a jednoduchost, ale s riziky spojenými s trhem a institucemi.

202 slov
2 minut čtení
21. 9. 2024
Ondřej Kraus
Ondřej Kraus