Charts.cz/Fórum/Jak fungujou stabilnícoiny a proč jsou důležitý pro DeFi?

Jak fungujou stabilnícoiny a proč jsou důležitý pro DeFi?

Zajímalo by mě, jak vlastně fungují stabilnícoiny, protože slyším o nich všude, ale není mi úplně jasný, co to přesně znamená. Jak se liší od obyčejných kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum? A co je vůbec ta stabilita, o které se pořád mluví? Jak jsou tyto stablecoiny navázaný na fiat měny nebo jiný aktiva a jak to zajišťuje jejich hodnotu? Můžete mi prosím vysvětlit, proč jsou stabilnícoiny tak důležitý pro DeFi (decentralizované finance)? Jak pomáhají lidem v ekosystému DeFi a jaké mají výhody oproti tradičním financím? Zajímá mě taky, jestli existují nějaká rizika spojená s používáním stabilních mincí v DeFi projektech. A jak se vyvíjejí trendy v oblasti stablecoinů? Jejich role se zdá být čím dál tím víc významná, tak by mě zajímalo, co si o tom myslíte. Dík za odpovědi!

130 slov
1.3 minut čtení
14. 4. 2024
Renata Bartošová
Renata Bartošová

Stabilnícoiny jsou kryptoměny, který mají za cíl udržovat stabilní hodnotu vůči nějakýmu pevnému aktivu, obvykle fiat měně jako je dolar. To znamená, že jejich cena by se neměla moc měnit, na rozdíl třeba od Bitcoinu nebo Etherea, který můžou hodně skákat nahoru a dolů. Stabilita se většinou zajišťuje tak, že za každým stablecoinem je reálná hodnota – buď přímo dolar v bance nebo jiný aktiva jako komodity. Existují různé modely, jak to funguje, třeba kolaterizovaný model, kde se ukládají aktiva jako záruka, nebo algoritmické stablecoiny, který se snaží stabilitu držet pomocí automatizovaných procesů.

Pro DeFi jsou stabilnícoiny super důležitý, protože umožňují snadný převod hodnoty bez volatility. Lidi si tak můžou půjčovat nebo poskytovat likviditu bez strachu, že jim během minuty cena spadne. Umožňujou také rychlý a levný přístup k různým službám bez nutnosti tradičních bankovních systémů.

Rizika ale taky existujou – pokud není stablecoin správně zajištěný, může se stát, že ztratí svou hodnotu. Je taky otázka důvěry v emitenty stablecoinů a regulace kolem nich. Co se trendů týče, tak roste zájem o decentralizovaný stablecoiny a větší transparentnost ohledně rezerv. Je to zajímavý téma a sleduju to jak se to vyvíjí.

188 slov
1.9 minut čtení
8. 2. 2025
Richard Kopecký
Richard Kopecký

Stabilnícoiny jsou vlastně kryptoměny, který se snaží udržet hodnotu na určité úrovni, většinou jsou navázaný na fiat měny jako je dolar. Hlavní myšlenka je, že zatímco Bitcoin nebo Ethereum můžou mít hodně volatilní cenu, stabilnícoiny by měly být stabilní. To znamená, že jejich cena se moc nemění a je to pro lidi v DeFi super, protože si tak můžou půjčit nebo obchodovat bez toho, aby se báli, že jim peníze během noci ztratí hodnotu.

Existují různé typy stabilních mincí – některé jsou krytý fiat měnami, jiný mají algoritmické mechanismy, kterýma se snaží stabilizovat cenu. Třeba USDT (Tether) má být krytý dolarem 1:1, což dává lidem důvěru. Pro DeFi jsou důležitý, protože umožňujou likviditu a usnadňujou transakce. Můžeš je používat v lending platformách nebo liquidity pools bez toho, abys měl strach z velkých výkyvů cen.

Na druhou stranu s tím ale souvisej sou rizika – třeba že stablecoin není dostatečně krytý nebo že platforma může zkrachovat. Takže sice stabilnícoiny zjednodušujou spoustu věcí a dělají je dostupnější pro lidi, ale furt je potřeba dávat pozor na to, kam se investuje. Trendy ukazují na to, že roste jejich popularita a používání v DeFi ekosystému. Je to zajímavé sledovat.

194 slov
1.9 minut čtení
7. 8. 2024
Bedřich Prokop
Bedřich Prokop