Charts.cz/Fórum/Jaké ETF fondy doporučujete na investice v roce 2025?

Jaké ETF fondy doporučujete na investice v roce 2025?

Rád bych se zeptal, jaké ETF fondy považujete za nejlepší volbu pro investice v roce 2025? Zajímá mě, které sektory by mohly být atraktivní a zda je lepší zaměřit se na americké nebo evropské trhy. Myslím, že s rostoucí inflací a různými ekonomickými vlivy je důležité mít v portfoliu diverzifikaci. Také mě zajímají názory na tematické ETF, jako jsou ty zaměřené na obnovitelné zdroje energie nebo technologie. Jaké konkrétní fondy byste doporučili, případně jaké ukazatele sledujete při výběru ETF? A co si myslíte o rizicích spojených s těmito investicemi – jsou nějaká specifická varování, na která bych měl dávat pozor? Rád bych slyšel i vaše osobní zkušenosti s investováním do ETF a jakou strategii jste zvolili pro rok 2025.

119 slov
1.2 minut čtení
30. 1. 2024
Vojtěch Hampl
Vojtěch Hampl

Když se dívám na ETF pro rok 2025, tak mi přijdou zajímavé ty, co jsou zaměřené na technologie a obnovitelné zdroje. Americké trhy podle mě pořád vedou, ale evropské taky nabízejí nějaké příležitosti, hlavně v zelených technologiích. V poslední době jsem slyšel dost o ETF jako iShares Global Clean Energy nebo ARK Innovation ETF, které by mohly mít potenciál.

Důležitý je samozřejmě diversifikace, takže bych doporučil mix různých sektorů. Taky koukám na náklady a likviditu fondů, abych nebyl překvapený vysokými poplatky.

Rizika jsou tam vždycky, hlavně s inflací a geopolitickými vlivy. Sleduju si vývoj trhu a snažím se být flexibilní v investicích. Osobně dávám přednost ETF s historicky stabilním výkonem a dobrým záznamem v krizi. Takže když vybírám, beru v úvahu i dlouhodobé trendy, ne jen aktuální hype.

128 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2024
Petr Daněk
Petr Daněk

Já bych na investice v roce 2025 doporučil zaměřit se na sektor technologií a obnovitelné energie, to vypadá jako solidní kombinace. Na americké trhy bych se asi orientoval víc, ale i evropské ETF mají co nabídnout, třeba nějaké zaměřené na zelenou energii nebo digitalizaci. Co se týče konkrétních fondů, třeba ARKK (ARK Innovation ETF) je známej pro zaměření na inovativní technologie a pak jsou tu i fondy jako iShares Global Clean Energy ETF, který cílí na obnovitelný zdroje. Při výběru ETF sleduju hlavně náklady, likviditu a historický výkonnost, ale taky mě zajímají trendy v odvětví. Rizika jsou jasná – volatilita trhu, možný zpomalení ekonomiky nebo regulace v sektoru obnovitelné energie. Takže diversifikace je fakt důležitá, aby se minimalizovala rizika. Mám pár ETF v portfoliu a zatím to nějak funguje, ale nikdy nevíte, co přijde. Držím palce ve výběru!

138 slov
1.4 minut čtení
17. 12. 2024
Žaneta Benešová
Žaneta Benešová