Charts.cz/Fórum/Co je lepší, státní nebo korporátní dluhopisy?

Co je lepší, státní nebo korporátní dluhopisy?

Zajímalo by mě, co si vlastně myslíte o státních a korporátních dluhopisech. Které z nich jsou podle vás lepší volbou pro investora? Já jsem slyšel, že státní dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnější, protože za nimi stojí vláda a většinou mají nižší riziko defaultu. Na druhou stranu, korporátní dluhopisy mohou nabídnout vyšší výnosy, ale s tím přichází i větší riziko. Jak to vlastně funguje? Je pravda, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko? A co třeba likvidita těchto dluhopisů? Které se lépe prodávají na sekundárním trhu? Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké osobní zkušenosti s investicemi do těchto dvou typů dluhopisů. Je dobré mít ve svém portfoliu mix obou typů nebo byste raději vsadili pouze na jeden z nich? Co si o tom myslíte? Díky za jakékoli názory a tipy!

131 slov
1.3 minut čtení
16. 3. 2022
Věra Burešová
Věra Burešová

Pokud jde o státní a korporátní dluhopisy, je to fakt o tom, co preferuješ. Státní dluhopisy mají nižší riziko, protože za nimi stojí stát. To je fajn pro konzervativní investory, co nechtějí moc riskovat. Ale na druhou stranu, ty výnosy nejsou nic moc, většinou jsou celkem nízký. Korporátní dluhopisy ti můžou přinést víc peněz, ale s tím souvisí větší riziko. Čím víc chceš vydělat, tím víc riskuješ – to platí i tady. Co se týče likvidity, státní dluhopisy bývají snadněji prodejný na trhu, korporátní mohou být problém, pokud firma není známá nebo má horší kreditní hodnocení.

Osobně bych asi doporučil mix obojího. Mít část v bezpečných státních a část v potenciálně výnosnějších korporátních může být dobrý kompromis. Ale záleží na tvém rizikovém profilu a cílech. Drž se rozumně vyváženýho portfolia a měj na paměti, že investice s sebou vždy nesou nějaké riziko.

141 slov
1.4 minut čtení
9. 8. 2023
Václav Jirka
Václav Jirka

Když se na to podíváš, státní dluhopisy fakt nabízí větší bezpečnost, protože je kryje vláda. To znamená, že šance na to, že ti stát nevrátí peníze, je minimální. Na druhou stranu, korporátní dluhopisy můžou být o dost výnosnější. Samozřejmě s tím přichází i riziko – pokud se firmě nebude dařit, můžeš o prachy přijít. Takže ano, větší výnos = větší riziko.

Pokud jde o likviditu, státní dluhopisy jsou zpravidla likvidnější a snadněji se prodávají na trhu. Korporátní dluhopisy můžou záviset na tom, jak známá a stabilní ta firma je.

Osobně bych doporučil mix obojího. Mít v portfoliu něco stabilního a zároveň něco s potenciálem vyššího výnosu je fajn strategie. Určitě se podívej i na ratingy těch dluhopisů, to ti může pomoct v rozhodování. Takže vyber si podle svýho rizikovýho profilu a cílů.

132 slov
1.3 minut čtení
18. 9. 2022
Zuzana Hrdličková
Zuzana Hrdličková