Charts.cz/Fórum/Jaké jsou základní výhody dluhopisů v mém portfoliu?

Jaké jsou základní výhody dluhopisů v mém portfoliu?

Přemýšlím o tom, jak rozšířit své investiční portfolio a docela často narážím na dluhopisy. Chtěl bych se zeptat, jaké jsou vlastně ty hlavní výhody investování do dluhopisů? Zajímá mě, jak mi mohou pomoci diverzifikovat mé investice a jestli mají smysl jako stabilní prvek v porovnání s akciemi nebo jinými investicemi. Slyšel jsem, že dluhopisy poskytují nějaký druh stabilního příjmu, ale nevím, jak moc se to liší od akcií, které jsem měl doteď. Rád bych také věděl, jestli je pravda, že dluhopisy jsou méně rizikové a jak to ovlivňuje celkové výnosy v dlouhodobém horizontu. Jaké konkrétní typy dluhopisů byste doporučili pro někoho, kdo teprve začíná a co vše bych měl zvážit, než se do toho pustím?"

115 slov
1.2 minut čtení
9. 3. 2022
Hana Mašková
Hana Mašková

Dluhopisy mají pár faktických výhod, co by ti mohly pomoct při rozšiřování portfolia. Základní věc je, že poskytují stabilní příjem v podobě úroků, takže když investuješ do dluhopisů, můžeš očekávat pravidelné výplaty, což je fajn pro cash flow. Na rozdíl od akcií, kde může být příjem dost proměnlivý, dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnější investici. Myslí se tím, že máš větší jistotu, že dostaneš zpět svoji investici, hlavně u státních dluhopisů.

Co se týká diverzifikace, tak když máš v portfoliu jak akcie, tak dluhopisy, můžeš snížit celkové riziko. Když akcie klesají, dluhopisy mohou zůstat stabilní nebo dokonce stoupat. Takže ti to pomůže vyrovnat kolísání trhu.

Jestli chceš začít investovat do dluhopisů, můžeš se podívat na státní dluhopisy nebo korporátní dluhopisy s vyšším ratingem – oboje jsou spíš bezpečnější varianty. Klíčový je sledovat úrokové sazby a to, jaký máš investiční horizont. Dlouhodobě to většinou přináší stabilitu a nižší riziko než jen sázet na akcie. Ale pamatuj, že výnosy z dluhopisů bývají nižší než u akcií, takže si to dobře promysli.

167 slov
1.7 minut čtení
10. 3. 2024
Daniel Kuchař
Daniel Kuchař

Když zvažuješ dluhopisy, tak si uvědom, že jsou to fakt dobrý nástroj pro stabilitu v portfoliu. Hlavní výhody? No, především ti poskytují pravidelný příjem díky úrokům, což je super, když chceš mít nějaký pasivní příjem. Navíc jsou obecně považovaný za méně rizikový než akcie – to znamená, že se ti sice nemusí zhodnotit tak rychle, ale aspoň tě neohrozí velký propady na trhu.

Diverzifikace je další důležitá věc. Mít v portfoliu jak akcie, tak dluhopisy pomůže vyrovnat volatilitu. Když akcie padají, dluhopisy obvykle drží stabilitu a naopak. Ideální pro někoho, kdo se snaží snížit riziko.

Pokud začínáš, můžeš zkusit státní dluhopisy nebo korporátní dluhopisy s vyšším ratingem – ty jsou relativně bezpečný. A nezapomeň sledovat úrokové sazby, protože ty ovlivňují ceny dluhopisů. Dlouhodobě bys měl mít na paměti, že výnosy z dluhopisů budou nižší než z akcií, ale ta stabilita a jistota se hodí. Takže určitě to má smysl!

147 slov
1.5 minut čtení
25. 6. 2024
Andrea Burešová
Andrea Burešová