Charts.cz/Fórum/Co je to NFT a jak se liší od tradičních investic?

Co je to NFT a jak se liší od tradičních investic?

Nedávno jsem se začal zajímat o moderní investice a narazil jsem na pojem NFT, ale pořád mám zmatek v tom, co to vlastně je. Můžete mi přiblížit, co znamená zkratka NFT a v čem přesně spočívá jeho hodnota? Zjistil jsem, že se to často spojuje s digitálním uměním a různými sběratelskými předměty, ale jaký je vlastně princip toho, že něco jako digitální obrázek může mít cenu, když ho můžu klidně zkopírovat? Co přesně odlišuje NFT od tradičních investičních aktiv, jako jsou akcie, nemovitosti nebo dokonce zlato? Je to skutečně něco, co má dlouhodobou hodnotu nebo jde jen o módní vlnu? Také by mě zajímalo, jak se dá do NFT investovat a zda je to bezpečné. Když třeba kupuji akcie, mám nějakou jistotu ohledně firmy, ale jak je to s NFT? Jaké jsou rizika spojená s investováním do něčeho, co je tak nového a neznámého? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly lépe pochopit tento fenomén a udělat si obrázek o tom, jestli by mělo smysl do něčeho takového investovat.

170 slov
1.7 minut čtení
1. 11. 2024
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková

NFT znamená Non-Fungible Token. Je to vlastně digitální certifikát, který dokazuje vlastnictví nějakého jedinečného digitálního aktiva, jako je umění, hudba nebo něco jiného. Na rozdíl od tradičních investic, jako jsou akcie nebo nemovitosti, kde máte hmotný majetek nebo podíl ve firmě, NFT je spíš abstraktní a většinou se točí kolem digitálního obsahu.

Hodnota NFT spočívá v tom, že vytváří vzácnost a autentizaci v digitálním světě. I když si můžeš obrázek zkopírovat, originál (ten s NFT) má hodnotu právě proto, že je uznáván jako originál díky blockchainu. To je ta technologie, která zajišťuje jeho jedinečnost a vlastnictví. Všechny transakce jsou veřejné a nezměnitelné.

Pokud jde o investování do NFT, můžeš je kupovat na různých tržištích zaměřených na NFT, ale není to zrovna jako investice do akcií, což má svoji stabilitu a historii. Rizika jsou fakt vysoká – trh s NFT je dost volatilní a můžeš lehce přijít o peníze. Držíš digitální aktivum, které může ztratit hodnotu nebo být trendy jen krátkodobě.

Takže pokud uvažuješ o investici do NFT, měj na paměti, že bys měl být opatrný. Dobrý nápad je neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Je to hodně spekulativní a ještě se uvidí, jak se celý ten trh vyvine.

196 slov
2 minut čtení
15. 12. 2024
Stanislav Kraus
Stanislav Kraus

Takže NFT, nebo Non-Fungible Token, je prostě digitální token, který se používá k ověřování vlastnictví něčeho unikátního na blockchainu. To znamená, že každý NFT je jedinečný a nemůže být zaměněn za něco jiného, což ho odlišuje od tradičních měn nebo třeba akcií, které jsou zaměnitelné. Hodnota NFT často spočívá v tom, co představuje – může to být digitální umění, sběratelské předměty, dokonce i meme. I když můžeš obrázek snadno zkopírovat, ten originál je jako podpis umělce – má svoji hodnotu pro sběratele.

S investicemi do NFT je to složitější. Na rozdíl od akcií nebo nemovitostí tam nemáš tolik jistot a trh je hodně volatilní. Můžeš mít super výhodu, ale taky můžeš hodně ztratit. Investice do NFT není jako koupě zlata, kde víš, co dostaneš a že to bude mít nějakou hodnotu. Mělo bys vědět o riziku a být opatrný. Vždycky si udělej vlastní průzkum a zvažuj, jestli to stojí za to, protože tohle je fakt novinka a může to být bublina.

161 slov
1.6 minut čtení
14. 7. 2024
Petra Pokorná
Petra Pokorná