Charts.cz/Fórum/Jak začít diverzifikovat investiční portfolio bez předchozích zkušeností?

Jak začít diverzifikovat investiční portfolio bez předchozích zkušeností?

Mám takový pocit, že investování je pro mě zatím zahaleno nějakým tajemstvím. Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít diverzifikovat svoje investiční portfolio, i když nemám žádné velké znalosti v této oblasti. Vím, že je důležité mít více než jen jednu investici, abych snížil riziko, ale kde začít? Mám se zaměřit na akcie nebo raději do toho zapojit i nějaké kryptoměny? A co NFT, jsou to pro mě reálné možnosti, nebo je to příliš komplikované? Jak se dá smysluplně rozložit riziko mezi různé typy investic? Pokud bych chtěl investovat třeba do realit, je lepší kupovat fyzické nemovitosti nebo se podívat na REIT? Co když mám jen malý rozpočet, dá se i s tím něco udělat? Chtěl bych slyšet názory a tipy od lidí, kteří už s diverzifikací mají nějaké zkušenosti. Jaké strategie využíváte pro své portfolio a co doporučujete nezkušeným investorům jako jsem já? Jak se dá efektivně zkoušet nové možnosti bez toho, abych přišel o všechny peníze? Díky moc za jakoukoliv pomoc!

163 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Helena Kovářová
Helena Kovářová

Takže, pokud jde o diversifikaci portfolia, mám pár tipů. Začni tím, že se podíváš na klasické akcie a ETF. Ty jsou fajn, protože ti umožňují investovat do více společností najednou, což snižuje riziko. Kryptoměny a NFT jsou spíš pro pokročilé a můžeš na tom dost rychle prodělat, takže s tím bych byl opatrný.

Pokud tě zajímají reality, REIT jsou skvělá volba, když nemáš dost peněz na fyzické nemovitosti. S malým rozpočtem můžeš klidně začít s pár stovkami měsíčně a postupně zvyšovat investice. Rozložit riziko můžeš i mezi různé sektory – třeba zdravotnictví, technologie a finance.

Doporučuji si udělat nějaký základní výzkum, přečíst si pár knih nebo blogů o investování. Vždycky je dobrý mít plán a neinvestovat všechno najednou. Zkoušej malé částky a sleduj, jak to funguje, než se pustíš do větších investic. Pamatuj si, že investování není sprint, ale maraton.

140 slov
1.4 minut čtení
6. 2. 2025
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Diverzifikace je důležitá, to máš pravdu. Začal bych tím, že si uděláš nějaký rozpočet a zjistíš, kolik peněz jsi ochotný investovat. Můžeš začít s malými částkami, třeba v akciích – jsou poměrně likvidní a můžeš je snadno nakupovat přes online brokery. Když už jsi u těch akcií, snaž se vybírat ETF nebo fondy, co se zaměřují na různé sektory nebo regiony. To ti hned rozloží riziko.

Krypto je trochu riskantnější, ale můžeš zkusit investovat do stabilnějších měn jako Bitcoin nebo Ethereum. NFT jsou zatím docela spekulativní záležitost a pro začátečníka bych se tomu spíš vyhnul, dokud si nezískáš víc zkušeností.

Co se týče nemovitostí, REITs (Real Estate Investment Trusts) jsou skvělá volba pro malé investory, protože ti umožní investovat do realit bez nutnosti kupovat fyzickou nemovitost. A když máš malý rozpočet, tak klidně začni s crowdfundingovými platformami, kde můžeš investovat do projektů za pár korun.

Důležité je taky se vzdělávat – čti články, sleduj videa a zkus se připojit k nějaké investorské komunitě. Hlavně neinvestuj všechny peníze najednou a zkoušej různé možnosti postupně. Hodně štěstí!

176 slov
1.8 minut čtení
6. 2. 2025
Veronika Konečná
Veronika Konečná