Charts.cz/Fórum/Jak mohu efektivně diverzifikovat svoje investice během krize?

Jak mohu efektivně diverzifikovat svoje investice během krize?

V posledních letech jsem se začal více zajímat o investice, ale teď, když čelíme této krizi, mám pocit, že je těžké najít správnou cestu. Slyšel jsem, že diverzifikace je klíčová pro ochranu portfolia, ale jak to vlastně udělat? Vím, že bych neměl mít všechny vejce v jedné koši, ale co to znamená v praxi? Mám investovat do akcií, nebo se zaměřit na kryptoměny, které jsou teď tak populární? Nebo snad přemýšlet o nemovitostech jako o stabilní alternativě? A co NFT, mají vůbec smysl v době krize? Jak poznat, které aktiva jsou v současné situaci bezpečná a která naopak riskantní? Taky mě zajímá, jestli bych měl přehodnotit svou investiční strategii a třeba se zaměřit na nějaké nové oblasti. Jaké máte tipy a rady pro někoho jako jsem já, kdo se snaží diversifikovat během takového turbulentního období? Uvítal bych jakékoli zkušenosti nebo názory na to, jak se postavit k tomuto výzvám a co všechno by mělo být součástí mé diverzifikace.

158 slov
1.6 minut čtení
13. 7. 2023
Marek Švanda
Marek Švanda

Jasně, diverzifikace je fakt důležitá, zvlášť teď. Zkus se na to podívat takhle: místo toho, abys všechno cpával do akcií, rozprostři to mezi víc aktiv. Můžeš mít třeba část v akciích, ale i v dluhopisech, co jsou obecně bezpečnější. Co se týče kryptoměn, tak tam bych byl opatrnej. Jsou dost volatilní a v krizi můžeš hodně ztratit.

Nemovitosti můžou být stabilní investice, ale zase si dej pozor na trh, co se teď děje. Taky se dá uvažovat o komoditách jako zlato, který bývá v krizích víc stabilní. A NFT? No, to je spíš spekulativní záležitost a v době krize bych na to moc nespoléhal.

Hlavně si udělej průzkum a zjisti, co tě zajímá a co bys chtěl zainvestovat. Můžeš si taky rozdělit investice podle rizikovosti - něco víc riskantního a něco konzervativnějšího. Ideálně bys měl mít dobrý mix různých oblastí a pravidelně to přehodnocovat. Nezapomeň si stanovit cíle a časový rámec, což ti pomůže rozhodnout, kde investovat. Drž se pevně a nesnaž se honit zisky za každou cenu.

169 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2023
Dana Vacková
Dana Vacková

Diverzifikace během krize je fakt klíčová, ale jak na to? Místo toho, abys investoval všechno do jednoho typu aktiva, zkus rozložit své peníze mezi více oblastí. Například, akcie jsou fajn, ale teď můžeš zvážit i dluhopisy nebo komodity jako zlato. Kryptoměny jsou sice populární, ale hodně volatilní, takže je lepší do nich hodit jen část portfolia, pokud vůbec.

Nemovitosti můžou být stabilní, ale zase záleží na trhu – teď je to dost variabilní. NFT... no, to je spíš spekulativní a v krizi bych se jim vyhnul. Zkus se podívat na sektory, které jsou v krizi méně ovlivněné, třeba potraviny nebo zdravotnictví.

A určitě se zamysli nad tím, jestli přehodnotit strategii. Třeba vyzkoušet nějaké nové fondy nebo ETF. Klíčový je mít mix aktiv, co se navzájem doplňují a chrání tě před ztrátami. A nezapomeň si dělat domácí úkoly a sledovat trhy.

139 slov
1.4 minut čtení
5. 7. 2024
Matěj Rada
Matěj Rada