Charts.cz/Fórum/Jak často měnit poměr akcií a dluhopisů v portfoliu?

Jak často měnit poměr akcií a dluhopisů v portfoliu?

Mám takový dotaz ohledně investování, který mě už nějakou dobu trápí. Chtěl bych se zeptat, jak často by měl člověk měnit poměr akcií a dluhopisů ve svém investičním portfoliu. Vím, že každý má jinou toleranci k riziku a cíle, ale zajímalo by mě, jestli existují nějaké obecné doporučení nebo postupy, které by mi mohly pomoci při rozhodování. Zjistil jsem, že některé zdroje radí rebalancovat portfolio pravidelně, třeba jednou ročně nebo po dosažení určitého procenta výnosu. Je to správná cesta? Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Měl bych to přehodnocovat častěji v případě, že trhy zažívají velké výkyvy nebo pokud se změní moje osobní okolnosti, například změna zaměstnání nebo rodinné situace? A co když se rozhodnu investovat do nových oblastí, jako jsou kryptoměny nebo nemovitosti? Jak to pak ovlivní poměr akcií a dluhopisů v mém portfoliu? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investorů. Děkuji.

145 slov
1.5 minut čtení
1. 2. 2024
Věra Trnková
Věra Trnková

Měníš poměr akcií a dluhopisů podle toho, jak se vyvíjí trh a jak se cítíš ty sám. Obecně platí, že bys měl rebalancovat jednou za rok nebo když poměr překročí určité hranice. Když trhy hodně kolísají, může být dobrý nápad se podívat na to, co děláš s portfoliem častěji. Změny v osobním životě, jako nová práce nebo rodina, by taky měly hrát roli ve tvém rozhodování. Pokud chceš investovat do kryptoměn nebo nemovitostí, tak to asi ovlivní tvůj celkový poměr akcií a dluhopisů. Nezapomeň, že je důležité mít plán a dodržovat ho, ale taky být flexibilní a reagovat na situaci. Takže sleduj trhy a svoje potřeby a podle toho upravuj investice.

111 slov
1.1 minut čtení
21. 1. 2025
Miroslav Vejvoda
Miroslav Vejvoda

Měnit poměr akcií a dluhopisů v portfoliu záleží fakticky na tvém cíli a toleranci k riziku. Obecně se doporučuje rebalancovat jednou ročně nebo když se proporce dostanou mimo nějaký stanovený rámec, třeba o 5 %. To ti pomůže udržet vyváženost a neohrozit se přehnaným rizikem, když akcie letí nahoru.

Pokud trhy zažívají velké výkyvy, je fajn to přehodnotit častěji. A taky když se ti změní osobní situace, jako nová práce nebo rodina, tak bys měl přehodnotit i investiční strategii.

Nové oblasti jako kryptoměny nebo nemovitosti taky ovlivní tvůj celkový poměr, možná bys měl začít s menším podílem těchto aktiv a postupně zvyšovat podle toho, jak se cítíš pohodlně. Takže prostě sleduj trh, svoje cíle a přizpůsobuj podle toho, jak tobě a tvému portfoliu vyhovuje.

124 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2025
Simona Šrámková
Simona Šrámková