Jaké jsou rizika spojená s diverzifikací portfolia?
Zajímalo by mě, jaká jsou skutečně rizika spojená s diverzifikací investičního portfolia? V poslední době jsem slyšel, že diverzifikace je klíčem k ochraně před ztrátami a že čím víc různých aktiv člověk má, tím lépe. Ale přemýšlím, jestli to není jenom něco jako mantra, kterou si investoři opakují, aby se cítili lépe. Mám na mysli třeba situace, kdy se trh propadne a všechny aktiva začnou ztrácet hodnotu. Jak to vlastně funguje, když máte rozdělené investice do různých sektorů nebo tříd aktiv? Znamená to, že budete méně zasažení propady v určité oblasti, nebo si nakonec prostě akorát rozložíte ztráty na více míst? Je možné, že přílišná diverzifikace může dokonce snížit potenciál zisku? A co třeba náklady spojené s správou různých investic? Když máte hodně různých aktiv, musíte se o ně postarat a sledovat je, což zabere spoustu času a energie. Může být tedy diverzifikace v některých případech spíše nevýhodou než výhodou? Rád bych slyšel názory ostatních na tohle téma, protože mám pocit, že je to docela složité a možná i kontroverzní téma.