Charts.cz/Fórum/Kryptoměny jako zabezpečení dědictví - co si o tom myslíte?

Kryptoměny jako zabezpečení dědictví - co si o tom myslíte?

Zajímalo by mě, jak se díváte na to, že by se kryptoměny mohly použít jako forma zabezpečení dědictví. V poslední době slyším čím dál víc o tom, jak lidé investují do bitcoinů nebo altcoinů a pak to chtějí předat svým potomkům. Je to vůbec rozumný krok? Mě přijde, že kryptoměny jsou pořád ještě dost nestabilní a je těžké říct, jakou hodnotu budou mít za pár let. Co když se cena propadne a děti zdědí něco, co už nebude mít žádnou hodnotu? Na druhou stranu, slyšel jsem i názory, že kryptoměny jsou budoucností financí a kdo do nich investuje teď, mohl by později získat obrovské výhody. Myslíte si, že by se měly kryptoměny brát vážně jako součást plánování dědictví? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem, nebo znáte někoho, kdo už předal své kryptoměny dál? Jak s tím vlastně zacházet? Je nutné mít nějaké zvláštní plány nebo opatření, když jde o převod digitálních aktiv? A co třeba otázka zabezpečení? Jak zajistit, aby se k těmto prostředkům dostali pouze ti správní lidé v případě úmrtí? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

179 slov
1.8 minut čtení
17. 12. 2024
Libor Černý
Libor Černý

Kryptoměny jako dědictví? To je dost ošemetný téma. Jak říkáš, volatilita je obrovská a to, co dneska má cenu, zítra může být nic. Vidět rodinu, jak dědí bitcoiny, mi přijde jako gamble. Ale na druhou stranu, crypto je hodně populární a spousta lidí věří, že má budoucnost. Takže pokud někdo investoval a chce to předat, měl by mít plán. Určitě je dobrý mít nějakou formu dokumentace, jak se k těm penězům dostat a jak je zabezpečit. Možná založit digital wallet a napsat o tom do závěti? Je to nový svět a lidi by si na to měli dávat pozor. Zabezpečení je klíčový - seed phrase nesmí skončit v nesprávných rukou. Ale pokud to uděláš správně, může to být zajímavá součást dědictví.

121 slov
1.2 minut čtení
25. 10. 2024
Pavla Hrdá
Pavla Hrdá

Kryptoměny jako zabezpečení dědictví mi přijdou jako zajímavá, ale dost riskantní varianta. Je pravda, že ceny jsou teď dost volatilní a nikdo neví, co bude za pár let. Můžeš mít třeba dneska Bitcoin za 50k, ale za rok to může být klidně 20k nebo naopak. Záleží na tom, kolik do toho chceš investovat a jak moc si věříš v jejich budoucnost.

Pokud se rozhodneš předávat kryptoměny dál, měl bys mít jasně vypracovaný plán, jak to udělat. Například důležitá je otázka zabezpečení - musíš mít někoho, kdo bude vědět, kde máš uložené privátní klíče. Pokud by se něco stalo a nikdo by nevěděl, jak se k těm penězům dostat, tak dědictví může skončit nedostupné.

Taky je dobrý myslet na to, že děti nemusí mít zkušenosti s kryptoměnami. Měli byste je naučit, jak s tím zacházet, nebo jim aspoň poskytnout informace. Možná by stálo za to mít nějaký dokument o tom, co a jak, aby se v tom neztratily. Celkově je to hodně o tom, jak moc si věříš v kryptoměny a jestli jsi ochotný podstoupit riziko s tím spojené.

177 slov
1.8 minut čtení
27. 7. 2024
Pavla Pechová
Pavla Pechová