Charts.cz/Fórum/Jaké drahé kovy bych měl mít v portfoliu?

Jaké drahé kovy bych měl mít v portfoliu?

V poslední době se mi dostává do rukou spousta informací ohledně investování do různých aktiv a přemýšlím, jaké drahé kovy by byly pro mě vhodné k zařazení do mého portfolia. Slyšel jsem, že zlato je klasika a hodně lidí ho doporučuje jako bezpečný přístav v turbulentních časech. Ovšem co stříbro? Je pravda, že je v poslední době také populárnější? A co platina nebo palladium? Mám se soustředit pouze na zlato a stříbro, nebo by stálo za to mít v portfoliu i další drahé kovy? Zajímalo by mě také, jaké jsou výhody a nevýhody investování do těchto kovů, jestli se vyplatí investovat do fyzických kovů nebo raději do ETF a dalších finančních produktů, které drahé kovy sledují. Jak bych měl začít, když chci investovat do drahých kovů? Měla by moje investiční strategie zahrnovat diversifikaci mezi různými kovy, nebo se soustředit jen na jedno? A jak moc by měly být drahé kovy zastoupeny v mém celkovém portfoliu? Poraďte prosím, jak na to!

160 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2024
Jaroslav Vávra
Jaroslav Vávra

Takže, co se týče investování do drahých kovů, zlato je fakt klasika a většina lidí ho vidí jako jistotu. V dobách krize nebo nejistoty má tendenci držet hodnotu. Stříbro je taky dobrý, ale chová se jinak – je víc volatilní a jeho cena hodně závisí na průmyslové poptávce. Takže pokud to chceš zkusit, stříbro může být zajímavý doplněk.

Platina a palladium jsou další možnosti, ale jsou dost specifické. Platina se používá hodně v automobilovém průmyslu, a palladium teďka taky frčí kvůli katalyzátorům. Ale pamatuj, že tyhle kovy můžou být víc rizikové.

Fyzické kovy ti dají pocit jistoty, ale musíš řešit skladování a bezpečnost. ETF nebo fondy mohou být jednodušší na sledování a obchodování, takže to záleží na tvé preferenci.

Diverzifikace má smysl – mít zlato, stříbro i třeba platinu může snížit riziko. Co se týče podílu v portfoliu, tak hodně lidí doporučuje kolem 5-10% v drahých kovem, ale to záleží na tvé celkové strategii a toleranci k riziku. Takže jestli chceš začít, zvaž tohle všechno a uvidíš, co ti nejvíc sedne.

168 slov
1.7 minut čtení
27. 11. 2024
Viktor Sýkora
Viktor Sýkora

Když uvažuješ o investování do drahých kovů, zlato je určitě dobrá volba. Je to tradiční bezpečný přístav a hodně lidí ho brání jako ochranu proti inflaci a ekonomickým krizím. Stříbro je také zajímavé, má praktické využití v průmyslu, což může ovlivnit jeho cenu. Rozhodně bys měl zvážit diversifikaci – zlato, stříbro, a pak třeba platinu s palladiem. Ty dva poslední jsou víc volatilní a jejich ceny můžou dost skákat, ale taky to přináší příležitosti. Co se týká investování, fyzické kovy mají tu výhodu, že je můžeš mít doma a jsou "naživo", ale můžeš se zamyslet i nad ETF nebo fundy, které sledují ceny těchto kovů – méně starostí s uskladněním a tak. Kolik bys měl mít v portfoliu? To záleží na tvém celkovém investičním plánu, ale většinou se doporučuje max 10-15 % v drahých kovech. Takže jo, rozložit to mezi pár kovů a nešponovat se jen na jedno je rozumný přístup.

151 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2024
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková