Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF na ekologické investice pro rok 2025?

Jaké jsou nejlepší ETF na ekologické investice pro rok 2025?

Zajímalo by mě, jaké ETF na ekologické investice byste doporučili pro rok 2025. V poslední době se hodně mluví o udržitelnosti a čistých technologiích, takže bych rád investoval do něčeho, co má smysl a zároveň přinese nějaký výnos. Slyšel jsem, že existují fondy zaměřené na obnovitelné zdroje energie, elektrická vozidla a další ekologické inovace. Jaké konkrétní ETF máte na mysli? Jaké mají výkonnostní ukazatele a poplatky? A co se týče diverzifikace, jak si vedou v porovnání s tradičními ETF investicemi? Zajímalo by mě také, jestli máte osobní zkušenosti s těmito fondy a jaký byl váš návratnost investice. Díky za jakékoliv tipy nebo rady!

103 slov
1 minut čtení
4. 2. 2025
Jindřiška Kašparová
Jindřiška Kašparová

Takže pokud jde o ETF na ekologické investice pro rok 2025, určitě se zaměř na pár zajímavých možností. Například iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) je často zmiňovaný, protože investuje do firem zabývajících se obnovitelnými zdroji. Pak je tady Invesco Solar ETF (TAN), který se soustředí na solární technologie. Další možností by mohl být SPDR S&P 500 Fossil Fuel Reserves Free ETF (SPYX), což je fajn volba, pokud chceš něco bez fosilních paliv.

Pokud jde o výkonnost, některé z těchto ETF měly v posledních letech celkem slušné výsledky, ale to samozřejmě může kolísat. Poplatky bývají různý – většinou kolem 0.4% až 0.75%, což není špatný, ale je dobrý to porovnat s tradičními ETF.

Co se týče diverzifikace, ekologické ETF mohou být víc volatilní než běžné fondy, protože cílí na specifické sektory a technologie. Ale pokud tě zajímají udržitelné investice, může to být právě ta cesta.

Osobně jsem měl nějaké zkušenosti s ICLN a docela se mi to líbilo, ale jak říkám, je to spíš o jednotlivých preferencích a ochotě riskovat. Na konci dne je dobré si udělat vlastní průzkum a prozkoumat konkrétní společnosti a sektory, do kterých investuješ.

185 slov
1.9 minut čtení
3. 2. 2025
Tomáš Vyskočil
Tomáš Vyskočil

Jasně, ekologické investice jsou teď fakt v kurzu. Pokud hledáš ETF, tak doporučuju třeba iShares Global Clean Energy ETF (ICLN), který se zaměřuje na obnovitelné zdroje jako solární a větrné elektrárny. Potom je tu Invesco Solar ETF (TAN), což je super na solární technologie. Další možností je Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT), ten se soustředí na lithium a baterie pro elektrická vozidla.

Co se týče výkonnosti, tyhle fondy v posledních letech docela rostly, ale samozřejmě to může kolísat. Poplatky bývají většinou okolo 0.5% až 0.75%, což je dost standardní. Diverzifikace je fajn, ale můžeš mít větší volatilitu než s tradičními ETF, protože tyhle sektory jsou dost citlivé na tržní trendy a politiku.

Osobně jsem měl zkušenost s ICLN a nějaký ten zisk už mi přinesl, ale má to i svý rizika. Záleží hodně na tom, jak si vybereš a jak dlouho plánuješ držet. V budoucnu to může vypadat dobře, ale je dobrý sledovat aktuální zprávy a trendy v ekologických technologiích.

161 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2025
Tomáš Duchoň
Tomáš Duchoň