Charts.cz/Fórum/Doporučení ETF na nové technologie

Doporučení ETF na nové technologie

Zajímalo by mě, jestli byste mohli doporučit nějaké ETF, které se zaměřují na nové technologie? Potřebuji něco, co by mi pomohlo investovat do sektoru, který se neustále vyvíjí a má velký potenciál. Chtěl bych se zaměřit na oblasti jako jsou umělá inteligence, biotechnologie nebo obnovitelné zdroje energie. Slyšel jsem o různých fondech, ale nevím, který z nich je skutečně dobrý a má solidní výkonnost. Rád bych věděl, jaké máte zkušenosti s těmito investicemi a co byste mi doporučili. Je lepší investovat do široce diverzifikovaných fondů nebo spíše do těch specializovaných? A co říkáte na náklady spojené s těmito ETF? Jak se pohybují poplatky a jak to ovlivňuje celkovou návratnost? Rád bych slyšel různé názory a tipy od lidí, kteří už v této oblasti mají více zkušeností. Děkuji!

127 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2024
Tereza Vobořilová
Tereza Vobořilová

Jo, tak pokud hledáš ETF na nové technologie, určitě se podívej na ARK Innovation ETF (ARKK). Ten se hodně zaměřuje na disruptivní technologie, včetně AI a biotechnologií. Další zajímavé ETF je Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ), který investuje do robotiky a umělé inteligence, což je parádní směr.

Pokud tě zajímají obnovitelné zdroje, můžeš zkusit i Invesco Solar ETF (TAN) nebo iShares Global Clean Energy ETF (ICLN), oba mají solidní záznam a rostou s trendem zelené energie.

Co se týče diverzifikace, záleží na tom, co preferuješ – specializované fondy jsou často riskantnější, ale mohou přinést větší výnosy. Na druhou stranu široce diverzifikované ETF ti můžou nabídnout stabilitu.

Poplatky se pohybují různě, většinou kolem 0.05% až 1%, což je dobrý faktor při rozhodování. Vyšší poplatky můžou snížit tvůj celkový výnos, takže se radši koukni na TER (total expense ratio) fondu.

Investice do technologií může být super, ale je dobrý si to pořádně prozkoumat a sledovat trh. Hodně štěstí!

159 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2024
Jitka Košťálová
Jitka Košťálová

Pokud hledáš ETF na nové technologie, tak doporučuji se podívat na ARK Innovation ETF (ARKK). Ten se zaměřuje na firmy v oblasti AI, biotech a dalších disruptivních technologií. Další možnost je i iShares Global Clean Energy ETF (ICLN), pokud tě zajímají obnovitelné zdroje energie. Co se týče diverzifikace, široce diverzifikované fondy ti dají větší ochranu, ale specializované mohou mít vyšší potenciál zisku, pokud trefíš správnou technologii. Poplatky se liší, ale obecně se snaž vybírat fondy s nižšími náklady, protože to fakt ovlivní návratnost. S příliš vysokými poplatky můžeš dost ztratit na výnosech. Takže zkus udělat nějaký průzkum a porovnat si to, než investuješ.

103 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Barbora Koudelková
Barbora Koudelková