Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do Bitcoinu a jak ho zařadit do svého portfolia?

Jak začít investovat do Bitcoinu a jak ho zařadit do svého portfolia?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do Bitcoinu. Slyšel jsem o něm spoustu věcí, ale pořád nevím, kde a jak bych měl začít. Jaké jsou ty první kroky? Myslíte, že je lepší koupit Bitcoin na burze nebo použít nějakou aplikaci? Mám si otevřít peněženku a jaký typ peněženky zvolit? Hotwallet nebo cold wallet? A co bezpečnost, na co si dát pozor, abych nepřišel o peníze? Dále se chci zeptat, jak Bitcoin zařadit do svého investičního portfolia. Jaký by měl být poměr mezi Bitcoinem a jinými investicemi? Je lepší mít většinu investic v kryptoměnách nebo se soustředit i na akcie a nemovitosti? Je Bitcoin spíše krátkodobá nebo dlouhodobá investice? Co říkají odborníci na volatilitu Bitcoinu a jak to může ovlivnit mé celkové portfolio? Pokud už mám nějaké peníze investované v akciích a dalších aktivech, měl bych přehodnotit své portfolio, když chci přidat Bitcoin? Jaké procento z celkového portfolia by děti optimálně věnovat kryptoměnám? Prosím, podělte se o vaše zkušenosti a tipy, pokud máte s investováním do Bitcoinu nějaké praktické rady alebo takové typy, které by pomohly nováčkovi jako já.

178 slov
1.8 minut čtení
15. 8. 2022
Kristýna Jarošová
Kristýna Jarošová

Pokud chceš začít investovat do Bitcoinu, tak první krok je najít si důvěryhodnou burzu, jako je Coinbase nebo Binance. Tam si vytvoříš účet a ověříš svou identitu. Až to uděláš, můžeš začít nakupovat Bitcoin. Je dobrý mít předem nastavené nějaké limity, kolik chceš investovat, abys neprodal všechny úspory na jednu kartu.

Co se týče peněženky, určitě doporučuji mít nějakou hotwallet pro denní používání a cold wallet pro dlouhodobé uchování. Cold wallet (jako je Ledger nebo Trezor) tě ochrání před hacky a ztrátou peněz. Bezpečnost je klíčová, takže si dávej pozor na phishing a nikdy nesdílej své privátní klíče.

K portfoliu – Bitcoin je dost volatilní, takže bych nešel přes 5-10% z celého portfolia do kryptoměn. Lepší je mít rozložení mezi akcie, nemovitosti a kryptoměny. Odborníci říkají, že Bitcoin může být dlouhodobá investice, ale měj v hlavě, že s tím souvisí riziko. Když už máš investice v akcích, přehodnotit portfolio nikdy neškodí; můžeš se podívat na to, jak moc ti záleží na riziku a co očekáváš od návratnosti.

Hlavně se vzdělávej a nezapomínej sledovat trh. To ti pomůže být připravený na výkyvy a udělat moudré rozhodnutí.

182 slov
1.8 minut čtení
30. 10. 2024
Kamila Havlová
Kamila Havlová

Investování do Bitcoinu může být pro začátečníka trochu chaotické, ale vezmi to krok za krokem. Začni tím, že si otevřeš účet na nějaké burze, třeba Binance nebo Coinbase. Tyhle platformy jsou uživatelsky přívětivé a nabízí nákupy přímo přes kartu nebo převodem. Nezapomeň si pořídit peněženku, což je důležitý krok. Můžeš začít s hotwallet (online peněženka), ale pro větší částky je lepší cold wallet (hardwarová peněženka) pro bezpečnost. Bezpečnost je klíčová, takže si dávej pozor na phishingové útoky a vyhni se sdílení svých klíčů.

Pokud jde o investice, odborníci doporučují mít v kryptu maximálně 5-10 % portfolia, ale záleží na tvé toleranci k riziku. Bitcoin je dost volatilní, což znamená, že jeho cena může skákat nahoru a dolů, takže spíš dlouhodobá investice než krátkodobá spekulace. Pokud už máš investice v akciích a nemovitostech, asi bys měl zhodnotit celkové portfolio a rozdělit to podle svých cílů a rizikové tolerance. Takže jasně – udělej si průzkum, nezapomeň na bezpečnost a najdi si ten správný mix aktiv, kde Bitcoin může hrát svou roli.

168 slov
1.7 minut čtení
6. 6. 2024
Romana Zajícová
Romana Zajícová