Charts.cz/Fórum/Které akcie v oblasti obnovitelné energie se vyplatí koupit teď?

Které akcie v oblasti obnovitelné energie se vyplatí koupit teď?

V poslední době jsem hodně přemýšlel o investicích do akcií a konkrétně mě zajímají firmy, které se zabývají obnovitelnou energií. Jak víme, tento sektor je na vzestupu a stále více lidí se začíná zajímat o udržitelnost a ekologické technologie. Všude kolem nás slyšíme o přechodu na zelenou energii, ale jaké konkrétní akcie stojí za to koupit právě teď? Zajímalo by mě, jestli někdo má tipy na společnosti, které by mohly mít v současnosti dobrý potenciál růstu. Je lepší investovat do etablovaných hráčů, jako jsou například firmy vyrábějící solární panely nebo větrné turbíny, nebo se zaměřit na nové, inovativní startupy? A co třeba technologie skladování energie? Mám pocit, že je to také důležitá součást celého ekosystému obnovitelné energie. Jaké máte zkušenosti nebo názory na to? Myslíte si, že by investice do těchto akcií mohly být výhodné i v dlouhodobém horizontu? Jakou strategii doporučujete pro začínající investory v tomto rychle se měnícím trhu?

151 slov
1.5 minut čtení
11. 12. 2021
Šárka Vacková
Šárka Vacková

Sektor obnovitelné energie je fakt zajímavý a má velký potenciál. Mně osobně se líbí akcie firem jako NextEra Energy, což je jeden z největších hráčů v oblasti solární a větrné energie. Potom je tu ještě Enphase Energy, která se zaměřuje na technologii pro solární panely a baterie. Taky bych zvažoval investice do společnosti Tesla, protože jejich úsilí o skladování energie a elektrické auta může být klíčové pro budoucnost.

Nové startupy můžou být riskantnější, ale některé z nich mají zajímavé technologie, takže to chce trochu prozkoumat. Když investuješ do etablovaných firem, tak víš, že mají nějakou stabilitu a historii.

Doporučuju mít vyvážené portfolio – kombinaci zavedených firem a pár novějších, co tě zaujmou. A sleduj trendy v oblasti zelené energie, jako jsou úspory energie nebo technologie skladování – to bude v budoucnu dost důležitý. V dlouhodobém horizontu si myslím, že investice do obnovitelné energie budou hodně výhodný.

146 slov
1.5 minut čtení
12. 12. 2020
Antonín Brychta
Antonín Brychta

Zdravím, co se týče akcií v oblasti obnovitelné energie, tak bych doporučil kouknout na pár větších hráčů jako je NextEra Energy nebo Enphase Energy. Tyhle firmy mají solidní pozici na trhu a dost investují do solární a větrné energie. Myslím, že i Tesla má zajímavé projekty s elektrickými bateriemi a solárními panely, to by mohla být dobrá sázka. Na druhou stranu, nezapomínej na menší startupy, co se zaměřují na inovace v oblasti skladování energie nebo efektivního využívání zdrojů. Ale pozor, tam může být větší riziko. Pro začínající investory bych doporučil diversifikaci – mít mix akcií etablovaných firem a nějakých nových projektů. V dlouhodobém horizontu to vypadá slibně, ale je potřeba sledovat trendy a dělat si vlastní průzkum.

117 slov
1.2 minut čtení
29. 3. 2024
Zuzana Marková
Zuzana Marková